Intel: към 2018 г. производителността на суперкомпютрите ще достигне 1 ексафлопс

Това означава възможност за изпълняване на 10 на 18-та степен броя изчисления с плаваща запетая в секунда или около 100 пъти повече от възможностите на сегашните най-мощни суперкомпютри.

На протичащата в момента International Supercomputing Conference 2011 специалистът Кърк Скауген (Kirk Skaugen), който е един от вицепрезидентите на Intel и шеф на фирменото подразделение Data Center Group, заяви, че преди края на сегашното десетилетие суперкомпютърните изчислителни системи ще могат да достигнат порядъка от ексафлопс, или 10 на 18-та степен броя операции с плаваща запетая в секунда (FLOPS – FLoating Point Operations per Second). За сравнение, най-новият носител на титлата за най-бърз суперкомпютър – стартираната наскоро в Япония система "К" – е с производителност от 8,162 петафлопс (10 на 15-та степен операции с плаваща запетая в секунда), т.е. с около 100 по-малко от тази на супермашините, които според Intel ще заработят през следващите 7-8 години.

Отново според силициевия гигант, това ниво на производителност ще стане възможно благодарение на специализираната фирмена архитектура Intel MIC (Intel Many Integrated Core Architecture), а също и чрез подобряване на сегашните производствени технологии за чиповете и осигуряване на необходимата софтуерна среда.Прогнозата на Скауген звучи внушително, но и напълно достоверно, като се има предвид, че не чак толкова отдавна – към края на 80-те години на миналия век – максималната изчислителна производителност на суперкомпютрите беше от порядъка на гигафлопс (10 на 9-та степен FLOPS), а съвременните масово достъпни компютърни процесори са способни да постигат производителност от порядъка на десетки гигафлопс. В Intel очакват към 2013 г. да се появят суперкомпютри, използващи около 1 млн. процесори, към 2015 – такива с по 2 млн. CPU чипа, а към края на десетилетието – системи с по 8 млн. процесора. От тук и изчисленията за суперкомпютърната производителност, която към 2015 г. ще достигне ниво от 100 петафлопс, 1 ексафлопс към 2018 г. и 4 ексафлопс – към 2020 г. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.