Google представи официално своя Chromebook

Google Chromebook стартира само за 8 секунди и съхранява личното работно пространство с всичките приложения и съдържание на потребителя в “облака”, така че платформата може да бъде възстановена бързо на всеки компютър.

Както беше обещано още в края на миналата година Google пусна собствената си операционна система Chrome OS, инсталирана на т.нар. Chromebook – “компютърът от нов тип”, както го наричат в Интернет компанията.

А не може да се отрече, че въпросното новопредставено устройство наистина е доста необичайно. Въпреки, че външно то изглежда като обикновен лаптоп, по същество Chromebook се различава доста от традиционните РС-та. На първо място в списъка с отличителни черти е софтуерната основа на устройството - уеб браузъра Chrome, в който се стартират всичките приложения. Т.е. няма нужда потребителят да инсталира каквито и да било програми, а вместо това той получава необходимото директно от Мрежата. Разработчиците пък могат да създават приложения не само по традиционния начин, но и като обединяват ралзични уеб-приложения и услуги.

 

 

Този подход според Google има редица предимства. Едно от тях е, че потребителите няма да губят време за обновления и инсталиране на операционна система и приложения при смяна на ноутбука или при възстановяване на съдържанието след срив или преинсталация. Тъй като всичко необходимо се съхранява "в облака" обновяванията стават автоматично и в реално време. Т.е. при смяна на ноутбука е достатъчно само в новия да се въведе парола, след което само за няколко секунди или минути (в зависимост от скоростта на Интернет връзката) потребителят получава достъп до своето лично работно пространство с всичките приложения и съдържание, което е ползвал и в стария лаптоп. От Google специално изтъкват също многото защитни слоеве на така представения продукт, като подчертават, че в Chrome OS вируси няма.Тази липса на зависимост от конкретната хардуерна платформа позволява на Google да реализира и нетрадиционна схема за предоставяне на Chromebook устройствата – като ги дава срещу месечен наем (с посредничеството на партньори, които ще имат пълен контрол върху устройствата и софтуера за тях). Този метод по-принцип е доста удобен за бизнес потребители и образователни институции, като едномесечният наем за Google Chromebook е $28 в първия случай и $20 – за втория.


 

Колкото до самите ноутбуци, за момента Google има двама основни партньори, които осигуряват хардуерната част на Chromebook – компаниите Acer и Samsung.

Chromebook версията на Samsung се нарича Samsung Series 5 и представлява 12-инчов лаптоп с тегло 1,47 кг. и дебелина 20 мм. Екранът е с резолюция 1280х80 точки и яркост 300 nit, като машината е оборудвана с двуядрен 1,66-гигахерцов процесор Intel Atom N570, 16 GB устройство за съхранение от тип mSATA SSD, два USB порта, HD уебкамера и картов четец, поддържащ форматите SD, SDHC, SDXC и MMC.Google представи официално своя Chromebook

© PCWorld България, pcworld

 

 

Интересни са също клавиатурата от "островен" тип и големият тъчпад с поддръжка на Multi-Touch функционалност. Според официалната информация, вградената батерия осигурява до 8,5 часа автономна работа с едно зареждане. Samsung Series 5 Chromebook е стандартно екипиран с Wi-Fi модул за безжична връзка, а като опция се предлага и 3G модем. Цената за двата варианта (в случай, че искате да си ги купите, вместо да ги наемате) е съответно $430 и $500.


Chromebook версията на Acer не се различава много от тази на Samsung. Хардуерната платформа е в общи линии същата, но Acer Chromebook е с 11,6-инчов дисплей и акумулатор с по-малък капацитет, достатъчен за около 6 часа автономна работа. Освен това, този лаптоп е и по-лек (1,34 кг.), като има и HDMI извод. Цената за Wi-Fi версията (засега няма информация за модел с 3G ) също е по ниска - $350.


Google представи официално своя Chromebook

© PCWorld България, pcworld

 

 

Очаква се доставките на Samsung лаптопите, базирани на Chrome OS, да започнат на 15 юни първо в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Холандия, като през следващите месеци Chromebook устройствата ще започнат да се появяват и в останалите страни по света. За 15 юни е планиран и пазарният дебют на Acer Chromebook. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.