Чипсетът Intel Z68 Express ще дебютира на 8 май

Новият чипсет Intel Z68 Express, който е хибрид между P67 и H67 решенията, ще дава възможност за свободен овърклок на вграденото в Sandy Bridge процесорите графично ядро.

Първоначално планираният за април анонс на очаквания нов чипсет Intel Z68 Express с LGA 1155 цокъл ще се състои на 8-и май, разтръбиха различно онлайн издания. Ако това се окаже вярно, значи остава по-малко от месец до пазарната поява на Z68-базираните дънни платки, които ще дават достъп до всички "благинки" на чипсета P67 (като възможности за CPU овърклок и multi-GPU поддръжка, например) плюс възможност за овърклок на графичното ядро, интегрирано в новите фирмени процесори Sandy Bridge.


Intel Z68 Express chipsetБазираните на Intel Z68 Express чипсета дъна ще бъдат позиционирани във високия клас на LGA 1155 фамилиите и ще са подходящи, за хората, които възнамеряват повече или по-малко да използват Intel HD графиката. Когато към това се добави и софтуера Virtu на LucidLogix (който ще се поддържа от някои производители на дънни платки, включително Intel) ще има възможност и за създаването на мощна РС система, която може да превключва динамично между интегрираната и дискретната графика, намалявайки енергопотреблението.
Intel Z68 дъната ще поддържат и технологията RST SSD Caching – решение, което позволява кеширане и на SSD носители (както се прави на обичайните HDD) и по този начин дава потенциал за ускоряване на приложенията.

Според ресурса VR-Zone, Intel продава Z68 чипсета само с $8 повече в сравнение с цената на P67, така че не се очаква новите дънни платки да са кой знае колко по-скъпи от сегашните P67-решения. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.