AMD: Увеличението на ядрата в процесорите ще спре

AMD processorСпоред AMD, надпреварата за многоядреност в процесорите с времето ще спре. Такова е поне мнението на директора по технологии на сървърното подразделение на компанията Доналд Нюуел, според когото в скоро време по-актуални показатели за ефективността на процесорите ще станат техните енергийни параметри. Нюуел е работил 16 години в Intel, а в AMD е от това лято.

Експертът не се ангажира с точна дата кога ще спре нарастването на процесорните ядра. Той е на мнение, че до края на това десетилетие не трябва да очакваме появата на 128 ядрени процесори на стандартна сървърна подложка. Нюуел отбелязва, че от технологична гледна точка, създаването на такива чипове не е невъзможна задача, но от гледна точка на ефективността тяхното внедряване е под въпрос.

До неотдавна основният начин за повишаване на производителността на процесорите беше увеличаването на тяхната тактова честота, но с времето този подход беше признат за недостатъчно ефективен. Нюуел разказва, че още по времето, когато той е работил в Intel е разглеждана възможността за създаване на чип с честота 10 GHz, но той се оказал толкова горещ и консумирал толкова енергия, че бил неприемлив от практическа гледна точка.

Освен това, той заяви, че прекратяването на нарастването на процесорните ядра ще бъде положително възприето от разработчиците на софтуер, за които вече е проблем адаптирането на програмите за паралелни изчисления. Увеличението на количеството на ядрата не носи достатъчен прираст в производителността, но предизвиква увеличение на консумацията на енергия и топлоотделянето. Независимо, че законът на Мур продължава да действа и количеството на транзисторите в процесорите продължава да се увеличава при преход към „по-тънка“ технология, пределът в скоро време може да бъде достигнат.

По тази причина, нови резерви за повишаване на производителността на процесорите са хетерогенните изчисления, смятат от AMD. В рамките на тази концепция се предлага да се използва не единно изчислително ядро с общо предназначение, а система-на-чип, която включва отделни функционални блокове, специализирани за определени задачи, например мрежови операции, кодиране на видео и т.н. Този подход позволява във всеки конкретен момент да се задействат само необходимите блокове, което намалява енергопотреблението и топлоотделянето, но при това не влияе негативно на производителността.

Впрочем, AMD вече работи над внедряването на хетерогенни изчисления. През 2011 г. на пазара трябва да се появят процесорите Brazos, предназначени за използване в нетбуци и лаптопи. Те съчетават в себе си CPU и GPU в рамките на една подложка. Компанията планира в бъдеще да развива това направление. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.