Intel ще произвежда 22 nm процесори от догодина

Масовото производство на процесори с използване на 22 нанометров технологичен процес най-вероятно ще започне от 2011 г., заяви Intel. За целта компанията ще инвестира от 6 до 8 милиарда долара в модернизацията на няколко завода на територията на САЩ, както и за строителството на нова фабрика в Орегон. Проектите ще създадат 6-8 хиляди временни работни места (за времето на строителството) и 800-1000 постоянни след въвеждането на обектите в експлоатация.


 

Модернизацията ще засегне линиите във Fab 12 и Fab 32 в Аризона, както и D1C и D1D в Орегон. Новият завод D1X в Орегон ще бъде пуснат през 2013 г.

Intel подчертава, че 22 nm чипове с кодово название  Ivy Bridge  ще предложат нови нива на производителност и икономичност. Миниатюризацията е позволи да се реализират в процесорите допълнителни функции и възможности, които ще осигурят не само увеличение на времето за автономна работа на портативните устройства, но и намаляване на цената на крайните продукти.

По оценка на IDC, през второто тримесечие на тази година, Intel е контролирала 80,7% от световния пазар на микропроцесори с архитектура х86.

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.