Отзвук от IDF 2010: Sandy Bride - (Р)Еволюция на интелигентната видеообработкаВладимир Владков
Новата микроархитектура на Intel, известна досега с кодовото име Sandy Bridge, ще революционизира света на компютрите. В един чип се предоставят всички критични функции – не само изчисления, но и графични възможности при намалено енергопотребление, както и изключително ефективна работа в медийна среда, заяви на форума за разработчици IDF 2010 Пол Отелини, главен изпълнителен директор на Intel.
“Sandy Bridge ни дава възможност да сложим милиарди транзистори в чипа. 1 млрд. е огромно число. Цялата сграда на небостъргача Empire State Building е изградена от 10 млн. тухли. А 10 млн. транзистора ние имахме още в Pentium 3”, добави Дейв Пърлмутър, генерален директор на Intel Architecture Group.
Sandy Bridge интегрира в един чип 
процесор, графика, контролер на паметта (MC), преработен PCI Express контролер. Микроархитектурата разполага с новото поколение технология Turbo Boost, ново поколение кеш памет с висока пропускателна способност, ново поколение графичен процесор, вграден порт за дисплеи (Display Port), технологията AVX (Advance Vector Extension), интегриран двуканален контролер за памет DDR3. “Чипът разчита и на технологията Hyper Threating – работа с 4 ядра, предоставящи 8 нишки, или с 2 ядра, предлагащи 4 нишки. Осигурена e поддръжката на дискретна графика – 1х16 или 2x8, новата кеш памет съществено подобрява производителността на процесорите“, допълва Офър Кан, инженер в Intel.
Интегрираният контролер на паметта (IMC) и бързодействащата кеш памет подобряват съществено обработката на мултимедийната информация. Новото поколение Turbo Boost добавя в Core чиповете производителност във всички ядра чрез вдигане на тактовата честота. По същия начин в зависимост от натоварване с обработка на видеоданни се увеличава тактовата честота и в графичния процесор. „Това означава, че получавате точно необходимото ниво на производителност в дадения момент и максимално бърз отговор на заявките от страна на приложенията“, каза Пърлмутър. Специализираната медийна обработка, вградена в чипа, сваля времето за обработка на сложни и големи HD видеофайлове от минути на секунди, допълни шефът на Intel Architecture Group.
“Sandy Bridge предоставя едновременно супер производителност и изключително късо време за реакция на клиентските заявки (т. нар. responsiveness) – и на процесора, и на HD графиката, обяснява Дейвид Салватор от Intel. - В света се играят все повече HD игри. Цените на 1080p камери, видеорекордери, телефони, телевизори спаднаха значително. Работата с HD медия трябва също да е безпроблемна – при Sandy Bridge говорим за подобрения в пъти, не в проценти.“ Освен това 6 Gbps интерфейс за твърди дискове SATA 6 предлага до два пъти по-висока скорост на запис на файловете. “Чипът разполага с фантастични медийни възможности – стереоскопично възпроизвеждане на 3D Blue ray видео, поддържа се технология второ поколение Wireless Display на Intel. Подобрена е 3D графиката, сега ще имаме първия мобилен 4-ядрен процесор с HD графика”, добавя Салватор.
 


Отзвук от IDF 2010: Sandy Bride - (Р)Еволюция на интелигентната видеообработка

© Мариян Славов, pcworld
Друго подобрение е добавената 
технология за векторна графика – AVX.
Тя увеличава два пъти производителността на операциите с плаваща запетая благодарение на новия набор с 256-битови инструкции. „Тази технология е удобна не само за работа с мултимедия, а и за финансови транзакции и други бизнес приложения“, обясни Пърлмутър.
Според Дейвид Салватор за настолните компютри, които въпреки бума на лаптопите и таблетите все още нарастват като пазар, е важна не само голямата изчислителна производителност, но и по-тънък форм фактор и висока енергийна ефективност. Компанията вече е разработила дънни платки с форм фактор mini-ITX, които ще работят с процесорите Sandy Bridge 35W и 45W TDP, ще има поддръжка на тунинг и овърклокване в основните PC платформи и в тези за „ентусиасти“. ITX платките разполагат с HDMI 1.4 и „премиум“ аудио, както и със SATA 6 Gbps интерфейс за новото поколение твърди (HDD) и твърдотелни дискове (SSD). „Цокълът за процесора LGA1155 не е съвместим с досегашния конектор LGA1136, но производителите на дъна не трябва да преправят сериозно линията си за цокли, тъй като сме се стремили физическите характеристики на двата да са аналогични. В ITX платките може да се ползва по-тънък вентилатор, което допълнително намалява дебелината на системите „всичко в едно“, допълва Салватор.
Сигурността, вградена в Sandy Bridge, предоставя вградени функции като проверка на идентичността, засичане на измами, блокира проникването на зловреден код, осигурява защита на данни и активи, както и възстановяване след аварии.
Благодарение на новия 32 nm производствен процес графичният процесор е част от пръстеновидната свързаност, вградена в кристала. Пръстеновидната магистрала свързва ядрата на процесора, графиката, кеш паметта от ниско ниво LLC и „системния агент“. „Всъщност магистралата се състои от 4 отделни пръстена – 32-байтов за данни, пръстени за заявките, за потвържденията им и за прослушване (snoop), обяснява Офър Кан. - Достъпът до пръстена винаги осигурява най-късия път за инструкциите и данните, което минимизира времезакъснението. Използването на усъвършенстван рингов протокол – т. нар. „разпределен арбитраж“, помага за съгласуваността и последователността на заявките.“
Системата за контрол на захранването изпълнява и ролята на баланс на натоварването, като може според използваното приложение да регулира подаваното напрежение и тактовата честота и на централния процесор, и на графиката. „Важно е да се отбележи, че това вече не е интегрирана графика, а процесорна графика, смята Салватор. - 3D графична архитектура осигурява Z растеризация, Vertex изчисления и командни потоци (Command Streamers), което подобрява обработката на медийни данни. Освен това графиката поддържа мултиформатен медиен кодек.“
 


Отзвук от IDF 2010: Sandy Bride - (Р)Еволюция на интелигентната видеообработка

© Мариян Славов, pcworld

Според Intel Sandy Bridge ще окаже огромно влияние върху 
цялата екосистема,
разчитаща на процесорите на компанията - сървъри, работни станции, лаптопи, телекомуникационно оборудване, системи за видеонаблюдение, услуги на телеком оператори и други. „В една архитектура се консолидират 4 вида натоварвания -  обработка на приложения, на приложения, на контролни данни и на сигналите, каза Пърлмутър. - Huawei например заявиха, че новата архитектура им предоставя хоризонтална платформа, която пасва на повечето им продуктови линии, премахвайки необходимостта от промяна на основните софтуерни елементи, middleware и приложени интерфейси.“
Според производителя на системи за запис на цифрово видео (DVR) HuperLab новата архитектура подобрява значително видеоанализите в реално време. Сред приложенията, които видеонаблюдението може да си осигури, са лицево разпознаване, преброяване на трафика на пътя, на пътникопотока на летища и други обществени места, засичане на безцелно движение на хора, на лисващи или оставени предмети, разпознаване на регистрационни номера на издирвани автомобили, засичане на огън и др. „За човека е лесно да види подобни събития, но за да могат компютрите да разпознават нетрадиционно поведение или промяна на обстановката, се нуждаят от огромна изчислителна мощ за обработка на видеопоток в реално време. Sandy Bridge предоставя тази мощ“, каза Пърлмутър.
Платформата за сървъри Westmere-EX, базирана на 32 nm процесори XEON, предоставя на бизнеса 10-ядрен (или 20-нишков процесор), 2 пъти по-голям капацитет на паметта (32 GB DIMM) и подобрена сигурност. Тази платформа се очаква през първото тримесечие на 2011 г., заяви Дейв Пърлмутър.
През 2011 г. се очакват и първите сървъри от нисък клас с архитектура Sandy Bridge – H2, както и по-високопроизводителни машини със Sandy Bridge - EP. Бъдещите разработки включват 32 nm архитектура Sandy Bridge EX, както и архитектури, базирани на 22 nm производствен процес – Ivy Bridge, допълни директорът на Intel Architecture Group.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.