След Fermi, NVIDIA ще представи нова GPU архитектура, наречена Kepler

Новата архитектура за графичните процесори на NVIDIA, Kepler, ще бъде официално представена през втората половина на 2011 г., като още до края на следващата година на пазара трябва да се появят и първите видеокарти с базирани на нея GPU чипове.

Това стана ясно от изявленията на официални представители на NVIDIA по време на провежданата в Сан-Хосе (Калифорния) GPU Technology Conference 2010, които споделиха подробности относно бъдещите планове на компанията за развитието на графичните платформи. С две думи, след сегашната Fermi, NVIDIA ще представи архитектурата Kepler, наречена така в чест на немския учен Йохан Кеплер.


NVIDIA logo


Според изнесената по време на събитието информация, графичните процесори Kepler ще се произвеждат по 28-нанометров технологичен процес и ще осигуряват 3-4 пъти по-висока производителност в сравнение с Fermi решенията и изчислителна мощ от порядъка на 4-6 гига-флопса (FLOPS – операции с плаваща запетая в секунда) за всеки ват консумирана мощност. За сравнение, сегашната архитектура Fermi обезпечава 2 гига-флопса за ват при същите такива изчисления с двойна точност. Очаква се новата GPU архитектура Kepler да бъде официално представена през втората половина на 2011 г., като още до края на следващата година трябва да започне масовото производство на базираните на нея чипове, и, евентуално, на пазара да се появят и първите видеокарти с такива.От презентацията на NVIDIA по време на специализирания форум става ясно също, че след Kepler, компанията готви и още по-съвършена архитектура, наречена Maxwell, която пък трябва да се появи през 2013 г. Според представителите на NVIDIA, архитектурата Maxwell ще осигурява изчислителна мощ в диапазона от 14 до 16 гига-флопса за Ват при сметки с двойна точност, но за момента това е и всичко, което беше съобщено за нея.

Друга новина от форума бяха заявените намерения на NVIDIA да реализира възможности за поддръжка на технологията CUDA за изчисления с общо предназначение в х86 процесорите. По такъв начин CUDA ще стане достъпна дори за компютърните системи без NVIDIA видеокарти. За съжаление, от GPU производителя не съобщиха кога точно се очаква да се случи това. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.