Още подробности за Intel Sandy Bridge процесорите

Значително по-високата вградена графична мощ ще е сред основните характеристики на предстоящо второ поколение на фамилията процесори Intel Core, базирани на 32-нанометровата архитектура Sandy Bridge, разказаха представители на корпорацията по време на форума IDF 2010.
На стартиралия вчера в Сан Франциско форум за разработчици IDF 2010, Intel разкри още някои подробности за процесорите си, които ще се появят на пазара през следващата година. Както обикновено, от корпорацията обещават повече производителност и по-дълъг живот на батериите на лаптопите от досега, но основните промени и подобрения в чиповете от следващото поколение Core са заложени в самата архитектура.

 

Intel Sandy Bridge wafer

 

Sandy Bridge чиповете, според компанията са базирани на "първата нова видимо умна" микроархитектура, произведена по 32nm процес и с второ поколение high-k metal gate транзистори. Според информацията, представена по време на форума, архитектурата е от "пръстеновиден" тип, който позволява вграденият графичен процесор да споделя ресурси като кеш памет, или да заделя памет, докато процесорните ядра ще увеличават изчислителната и графичната производителност, поддържайки същевременно и максимална енергийна ефективност. За последната ще допринася и усъвършенствана версия на технологията Intel Turbo Boost за динамично автоматично преразпределяне на натоварването.

Чиповете от следващо поколение идват също и с Intel Advanced Vector Extensions (AVX) с възможности за по-добро управление, пренареждане и сортиране на данни. Новият 256-битов протокол ускорява работата с приложения, при които се използват интензивно изчисления с плаваща запетая, като обработка на цифрови снимки и приложения за създаване на съдържание.


Intel Sandy Bridge desktop chip


Значително подобрената видео производителност също ще е сред основните характеристики на очакваните на пазара в началото на 2011 г. Sandy Bridge процесори, които ще са и първите изделия на компанията в които графичният процесор е интегриран на един силициев кристал заедно с CPU ядрата. В резултат на архитектурните подобрения, новите процесори ще могат да обслужват спокойно възпроизвеждането на видео с висока резолюция, 3D съдържание, широко разпространените игри, мултимедия и работа по много задачи едновременно, заявиха представители на компанията по време на първия ден от форума.


Intel Sandy Bridge mobile chip


Лаптопите и настолните компютри с процесори от второто поколение на фамилията Intel Core се очаква да бъдат на пазара в началото на следващата година. Следващото поколение процесори Xeon за двуцокълни сървъри и работни станции пък, които имат 8 ядра и могат да обработват 16 информационни потока едновременно, са насрочени за производство през втората половина на 2011 г., стана ясно още от изявленията на компанията. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.