Имат ли бъдеще твърдите дискове?

SSD имат редица преимущества пред обикновените твърди дискове и в сектора на потребителските компютри те постепенно ще изместват HDD. Даже основният проблем на SSD – малкото количество цикли на запис, вече не е особен проблем – в лабораториите постоянно увеличават този параметър.

В същото време, хард дисковете продължават да се усъвършенстват. Вече е преодолян 2 ТB капацитет на устройство, а професорът от Carnegie Mellon University Джими Джиан-Ган Жу разработва технология, която обещава да направи поредния пробив в плътността на съхранение на данните. Неговият метод за магнитен запис използва микровълни (microwave-assisted magnetic recording, MAMR) и позволява да се постигне 3 Tbit/кв.инч.

Seagate Technology и TDK също постигнаха добри резултати при повишаването на характеристиките на дисковете, благодарение на магнитен запис с използване на подгряване (heat-assisted magnetic recording, HAMR) чрез миниатюрни лазери за всяка глава на HDD. Лазерният лъч нагрява област от пластината непосредствено преди записа на данните.

Конкурентът на тези компании - Hitachi Global Storage Technologies, обръща внимание на разположението на пътечките и даже на отделните битове. Двете технологии могат да бъдат използвани за създаване на устройства с плътност на записа 10 Tbit/кв.инч и повече. В предлаганите днес дискове, благодарение на перпендикулярния запис този показател е около 530 Gbit/кв.инч. Съгласно мнението на някои анализатори, в близката една година индустрията трябва все пак да определи направлението за понататъшното развитие на технологиите, които ще позволяват да се прескочи „непреодолимата“ бариера от 1 Tbit/кв.инч.

Двете разработки на Seagate и Hitachi GST са подходящи за ролята на „спасител“ на конкурентноспособността на бъдещите HDD. Но Жу смята, че ще постигне аналогични характеристики при по-ниска цена на крайните продукти. „Индустрията има нужда от истинска лабораторна демонстрация, за да се убеди, че такива устройства са възможни за производство“, - казва той.

MAMR използва явлението феромагнитен резонанс. Главата за четене/запис излъчва микровълни. Насоченото микровълново поле се генерира от тънък магнитен филм в главата. Както обяснява ученият, в главата могат да се добавят няколко такива слоя, а производственият процес ще се усложни само с 10%.

От изследователските отдели на Seagate и Hitachi заявиха, че те се интересуват от HAMR, а MAMR се разглежда като по-далечна перспектива. Отчасти това е и поради факта, че в областта на HAMR разработките имат някакъв напредък. Лазерният диод за всяка глава на диска струва 30-40 цента. И макар Seagate все още да не е успяла да интегрира напълно тези лазери, това не е съществено препятствие. Както счита вицепрезидентът на компанията по въпросите на технологиите за магнитен запис Марк Ре, налице е опитът на производителите на DVD плейъри, които интегрират лазерните диоди в много евтини устройства. В противоположност на това, MAMR технологията подразбира няколко нови технологични процеса и съответното оборудване (например, литография с нанопечат).

Оценката на финансовите разходи е в основата на избора на направление за бъдещите изследвания и от този избор ще зависи как ще се развива индустрията в бъдеще. Все пак, независимо от всичко, основните играчи на пазара са принудени да намерят общо решение. Днес от технологията за перпендикулярен запис се изстисква максимумът, за да може тя да бъде използвана в колкото се може по-дълъг срок. Според Ре, тя ще бъде прилагана в още няколко поколения продукти, а преходът към нова технология се очаква към 2012 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.