ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Отлично решение за домашния/учебния компютър.
През 2016 г. една от горещите теми при твърдотелните дискове (SSD) бе технологията 3D NAND. Тя позволи създаване на многослойни флаш модули, благодарение на което твърдотелните устройтва успяха да изпреварят по плътност традиционните твърди дискове.

Тогава ADATA бе една от първите компании, която възприе тази технология. През тази година производителят опресни портфолиото си от SSD-та за вграждане в лаптопи и настолни компютри. Представяме на вашето внимание един от новите модели – ADATA SU650.


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Описание

Първото, което ще ви направи впечатление, когато хванете устройството в ръка е неговото тегло. В сравнение с традиционен диск твърдотелните устройства изглеждат почти нереално леки. За това допринася и комплектацията в кутията, където освен самия ADATA SU650 ще откриете само листовка и спейсър за монтиране на 7-милиметровото SSD в лаптоп с място за диск с дебелина 9,5 мм.

Продуктът се предлага в пет варианта – с капацитет 60, 120, 240, 480 и 960 GB. За тест в редакцията получихме предпоследния.

Според информацията от кутията ADATA SU650 предлага скорост на четене до 520 MB/сек и на запис до 450 MB/сек. На сайта пък пише, че очакваният живот на устройството е 2 000 000 часа. Гаранцията от производителя е 3 години.

От компанията подчертават наличието на специална система за коригиране на грешки (ECC – error correction code). Именно благодарение на нея се постига споменатият очакван живот на устройството, който (според производителя) е увеличен с 25 на сто спрямо по-старите 2D NAND решения.


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Как тествахме

Монтирахме диска в наличната в редакцията тестова машина към един от SATA III портовете. Конфигурацията ѝ е следната:

Дъно: MSI X470 GAMING M7 AC
Процесор: AMD Ryzen 7 2700X
Оперативна памет: Corsair Vengeance RGB 3000 DDR4 32GB
Видео карта: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GD5 Special Edition
Системен твърд диск: Western Digital WD512Black PCIe NVMe
Захранване: Chieftec A-135 Bronze PSU
Операционна система: Windows 10 Pro RS3


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Използвахме няколко от най-популярните програми за бенчмарк на устройства за съхранение на данни – AS SSD, ATTO, CrystalDiskMark и Anvil Storage Utilities Pro.

Резултати

CrystalDiskMark

Този софтуер показва кратко и нагледно резултати от няколко важни теста. Именно скоростите на последователно четене и запис са и онези, заявавани от производителите на решения за съхранение на данни. Интересно е да се отбележи, че тук резултатите дори са по-високи от средните очаквани максимуми, заявени от ADATA по отношение на SU650. Това е радващо, но не бива да се забравя, че при използване на диска в реална обстанока скоростите варират в зависимост от това какво точно се чете/записва както и моментната натовареност на компютъра.


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена


AS SSD

Това е инструмент, разработен за тестване на твърдотелни дискове, но често се използва и за тестване на обикновени магнитни такива. Гледайки резултатите вероятно ви е направило впечатление, че е налице показател озаглавен 4K. Тук не става дума за видео с висока резолюция, а за способността на диска да се справя с множество малки и разпръснати. Ако вършите по няколко неща едновременно, то обърнете внимание на тази скорост.


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена


Anvil Storage Utilities Pro

Тук можете да видите и информация за достъп при четене и писане, освен обичайните тестове за скорост. Това е един от най-пълноценните инструменти за тест на твърдотелни дискове. Показателите на ADATA SU650 не са рекордни, но все пак са на много добро ниво.


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена


ATTO

Това е друг пълноценен софтуер, използван за тестове по множество различни показатели. Интересно е да се отбележи, че при най-малките по размер блокове скоростите са съпоставими с тези на магнитен твърд диск. Много бързо става ясно обаче, че HDD-тата нямат шанс по този показател...


ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена


Заключение

ADATA SU650 не разочарова при тестовете, но добрата новина тепърва предстои. Този твърдотелен диск е сред най-достъпните на пазара, без това да се отразява на неговата производителност. Показателите на устройството са напълно достатъчни за домашния компютър или за този, който ще бъде използван от някой ученик или студент.

Ако все още не сте предприели тази стъпка, то слагайки SSD като системен диск в компютъра си ще се учудите колко бързо зарежда операционната система и въобще колко по-бързо се случват неща, за които по принцип сте свикнали да чакате.

Не на последно място твърдотелните дискове харчат по-малко енергия, което е важно, ако използвате лаптопа си навън – нещо, което е все по-актуално за днешнте учащи.

*Материалът е част от проекта Back to School на PCWorld България, с подкрепата на ADATA
още по темата

Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Революцията при паметите, която чакахме, може неусетно да е настъпила
06.03.2019 / 04:05

Samsung 860 QVO - терабайти SSD на смислена цена

Скоро ще можете да имате 1TB SSD само за 150$
29.11.2018 / 11:32

Лаптоп или таблет?

Двата типа устройства имат различни преимущества и недостатъци, което често затруднява потребителите, когато трябва да направят избор
01.11.2018 / 05:19

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб

ADATA са успели да предоставят на потребителите чудесно решение за съхранение – еволюция на вече утвърден дизайн
16.08.2018 / 09:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.