Seagate BarraCuda – модерна класика

Обикновените HDD-та все още са победители при един от най-важните показатели.
Час по час отнякъде се чуват предсказания за неминуемата и скорошна смърт на вече (уж) брадясалата технология, по която се изготвят класическите твърди дискове. Със същата неуморна упоритост обаче инженерите от различните компании измислят все нови и нови начини за увеличаване капацитета на тези устройства.

Действително, твърдотелните устройства (SSD) имат редица предимства пред обикновените твърди дискове (HDD), но в скоро време първите не се очертава да заменят вторите. Най-важната причина за това е цената – SSD-тата са в пъти по-скъпи, както колкото по-обемен е носителят толкова по-голяма е разликата

Днес представяме на вашето внимание хард диска Seagate BarraCuda ST2000DM006. Това е достъпно устройство с обем 2TB. Дискът е 3,5-инчов и е предназначен за настолни компютри. Свързва се чрез SATA 3 интефейс и разполага с 64 MB кеш. Теглото му по спецификации е 626 гр.

Как тествахме?

За тестовете използвахме четири от най-популярните програми за бенчмарк на дискове – ATTO, CrystalDisk Mark, AnvilPro и AS SSD. За получаване на по-пълна и сходна картина ползвахме един и същ размер на тестовия файл и проведохме тестовете няколко пъти, за да извадим среден резултат.

Тестова конфигурация
MSI X470 GAMING M7 AC
AMD Ryzen 7 2700X
Corsair Vengeance RGB 3000 DDR4 32GB
SAPPHIRE NITRO+ Radeon™ RX 580 8GD5 Special Edition
Western Digital WD512Black PCIe NVMe
Chieftec A-135 Bronze PSU
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080

Резултати

CrystalDisk Mark


Seagate BarraCuda – модерна класика

AS SSD


Seagate BarraCuda – модерна класика

ATTO


Seagate BarraCuda – модерна класика

AnvilPro


Seagate BarraCuda – модерна класика

Как да разбираме резултатите

Припомняме, че съвсем наскоро тествахме друг продукт на Seagate – FireCuda SSHD. Той показа малко по-добри резултати, но това е очаквано, тъй като по същество представлява хибрид – HDD и SSD по един покрив.

Нека обаче видим какво означават някои от най-важните цифри, които показаха бенчмарковете на BarraCuda.

Вероятно най-важните за потребителя скорости са Sequential read/write, т.е. последователни запис и четене. Тези цифри показват каква скорост можете да очаквате от устройството при трансфери на големи файлове, зареждане на игри и т.н.

4K random read/write показва не нещо свървано с 4K видео, а способността на диска да се справя с множество малки и разпръснати из него файлчета. Ако вършите по няколко неща едновременно, то обърнете внимание на тази скорост.

Заключение

Seagate BarraCuda е едно от изгодните предложения на пазара, предлагайки отлични скорости и много добра цена. Последователните четене/запис са на отлично ниво, така че ако ползвате компютъра си за игри, то вероятно няма да имате забележи ако заложите на HDD, вместо на SSD, в ролята на втори диск в домашния компютър.
още по темата

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

IronWolf е подходящ не само за NAS устройства – той може да послужи и като добър партньор на SSD в декстоп компютър
12.12.2018 / 12:31

Seagate създаде рекорден 16TB диск с нова технология

По време на работа плочите на устройството се нагряват до 500 градуса
05.12.2018 / 06:00

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени

Малка инвестиция може да ви донесе големи резултати, ако имате нужда от солидни обеми и бързина на добра цена
30.08.2018 / 01:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.