Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени

Малка инвестиция може да ви донесе големи резултати, ако имате нужда от солидни обеми и бързина на добра цена
Когато говорим за разширяване на дисковото пространство, в момента се намираме в странен междинен период, в който SSD носителите все още не са достатъчно достъпни, за да се нарекат масови, а HDD дисковете все още пазят файловете на много потребители – главно заради огромните си обеми и ниската цена. Това може да накара доста от вас метафорично да се почесват по главите в опит да направят правилния избор. Нещата не винаги са черни и бели – в доказателство за наличието на сива зона идва хибридната технология SSHD, която ще разгледаме в последния FireCuda диск на гигантите Seagate.

Какво представлява?

Най-просто казано, хибридната SSHD технология разчита на определена малка порция SSD памет, която да пази в себе си по-критична информация, изискваща бързина. Тази SSD зона е различна от типичния бърз кеш на диска – при FireCuda той е 64MB, a SSD паметта – 8GB. Това пространство би трябвало да ви стигне за поставянето на операционната система на този дял например, което ще педложи всички плюсове на SSD система, без ценовите и минуси.

Как точно работи?

Разбира се, операционната система не прави разлика между SSD и HDD – тя вижда единствено 2TB памет, но на заден план идва фърмуерът на самия диск, който решава кои файлове са достатъчно важни, за да бъдат копирани на SSD частта. Прочетохте правилно – копирани – на магнитните плочи се пази копие от тези файлове, за да може системата да презаписва при необходимост върху тях – ако се появи по-приоритетна информация.

Алгоритъмът, по който биват избирани файловете, копирани на SSD частта, оценява най-вече бързината на достъп (latency). Той избира тези заявки, които отнемат най-много време и мести файловете, свързани с тях, на бързата част от диска. На практика това е оптимизация на база скорост – при всички положения, потребителите ще усетят голям скок в производителността, защото това е основният механизъм, който алгоритъмът използва.

Как тествахме?

За тестовете използвахме четири от най-популярните програми за бенчмарк на дискове – ATTO, CrystalDisk Mark, AnvilPro и AS SSD. За получаване на по-пълна и сходна картина ползвахме един и същ размер на тестовия файл и проведохме тестовете няколко пъти, за да извадим среден резултат. Някои от тези програми имат специфични модули, които мерят и latency параметъра, което е идеален случай алгоритъмът на Seagate FireCuda да покаже мускули.

Тестова конфигурация
MSI X470 GAMING M7 AC
AMD Ryzen 7 2700X
Corsair Vengeance RGB 3000 DDR4 32GB
SAPPHIRE NITRO+ Radeon™ RX 580 8GD5 Special Edition
Western Digital WD512Black PCIe NVMe
Chieftec A-135 Bronze PSU
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080


Резултати

CrystalDisk Mark

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени


ATTO

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени


AS SSD

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени


AnvilPro

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени


Анализ на резултатите

Seagate FireCuda показва значителен скок дори в чистите скорости на четене/запис - докато средните скорости за HDD се движат между 120-160MB/s, този хибриден диск дава стабилни 200MB/s. Важен резултат е времето на достъп при запис и четене на малки файлове (4К теста). Тези времена падат повече от 2х в сравнение с конвенционален HDD - при хибрида те са респективно 0,9 и 3,1 милисекунди, докато конвенционалния диск с магнитни плочи достъпва тези файлове за запис и четене респективно за 2,98 и 6,5 милисекунди. Това на практика показва, че при множество малки файлове - каквито са например тези на дадена операционна система, потребителите могат да очакват поне два пъти скок в бързодействието, в сравнение с конвенционален диск.

Заключение

Много важно е да отбележим, че FireCuda не е тук, за да се бори с чист SSD носител. Нито времената за достъп, нито трансфера може да конкурира тази технология. От друга страна, ако имате нужда от HDD ъпгрейд, можете просто да дадете 20 лева отгоре и да вземете този хибриден диск – за парите си ще получите много – голям обем, по-добри скорости в сравнение с конвенционален HDD, по-голяма сигурност (информацията се дублира) и разбира се, атрактивна цена.

Тестовете ни показаха, че кеширащите алгоритми на Seagate наистина правят разлика, в някои случаи дори намалявайки времената на достъп наполовина, което никак не е за пренебрегване. Отчитайки и атрактивната цена на този диск, везните може би се накланят в полза на хибридно решение. Поне докато SSD носителите не надживеят всичките си детски болести.
още по темата

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

IronWolf е подходящ не само за NAS устройства – той може да послужи и като добър партньор на SSD в декстоп компютър
12.12.2018 / 12:31

Seagate създаде рекорден 16TB диск с нова технология

По време на работа плочите на устройството се нагряват до 500 градуса
05.12.2018 / 06:00

Samsung 860 QVO - терабайти SSD на смислена цена

Скоро ще можете да имате 1TB SSD само за 150$
29.11.2018 / 11:32

Seagate BarraCuda – модерна класика

Обикновените HDD-та все още са победители при един от най-важните показатели.
11.09.2018 / 05:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.