ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб

ADATA са успели да предоставят на потребителите чудесно решение за съхранение – еволюция на вече утвърден дизайн
През последните години външните дискове се превърнаха от технологичен писък в необходимост, но това ни най-малко не девалвира стойността на тези устройства. Когато резолюциите и качеството на различните формати растат, заедно с тях се увеличава и размерът на изходните файлове – преди 5 години една снимка беше 100-200 килобайта, докато днес говорим в мегабайти. Положението с 4K клиповете и филмите е още по-сериозно – тези файлове лесно надхвърлят десетки гигабайти.

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб

В този ред на мисли нуждата и ролята на външните носители е още по-значима. И докато SSD паметите все още набират скорост и се борят с фактора цена, традиционните дискове с магнитни плочи са по-компактни и достъпни от всякога. След това задълбочено предисловие е време да се впуснем в конкретика и да ви запознаем с един типичен представител на новата порода външни преносими дискове – ADATA HV620S.

Първи впечатления

По-запознатите от вас може би помнят модела HV620, който се появи преди няколко години и бе доста радушно приет от колегите и потребителите. Новата серия добавя няколко важни подобрения към този успешен модел. Буквата S зад номенклатурата е съкращение от slim, което може да се види веднага след като отворите кутията. Дебелината на диска е впечатляващите 11,5 милиметра, а размерите 115 x 78 x 11.5 мм. Теглото е 152 грама. Тестовата бройка, която пристигна в нашия офис, е с обем 2TB и използва бял лъскав поликарбонат – стилно решение, макар и податливо към пръстови отпечатъци.

Дизайнът на HV620S е доста изчистен с един характерен издаден ръб, който трябва да предпазва лицевата страна от надраскване, когато дискът лежи върху различни повърхности. Предният панел е зает от SuperSpeed USB3.1 порта, а горната част помещава логото ADATA и син LED, информиращ за статуса на диска.

Как тествахме

Вързахме диска през включения в пакета USB3.1 кабел към нашата тестова конфигурация и използвахме четири от най-популярните и признати програми за бенчмарк на устройства за съхранение – AS SSD, ATTO, CrystalDiskMark и Anvil Storage Utilities Pro. Тестовете бяха повторени няколко пъти за консистентност на резултатите, а за по-добро сравнение ползвахме размер от 1GB за тестовия файл - този размер присъстваше като опция и в четирите програми.

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб


Тестова конфигурация:

MSI X470 GAMING M7 AC
AMD Ryzen 7 2700X

Corsair Vengeance RGB 3000 DDR4 32GB
SAPPHIRE NITRO+ Radeon™ RX 580 8GD5 Special Edition
Western Digital WD512Black PCIe NVMe
Chieftec A-135 Bronze PSU
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080


Резултати

CrystalDiskMark

Този софтуер разчита на няколко ключови теста - Sequential reads/writes, Random 4KB/512KB reads/writes, Text copy, Change dialog design internationalization (i18n). На базата на тези синтетични тестове се оценява производителността, която реално можете да получите от диска. Софтуерът е добре познат и обикновено резултатите са много близки до разботата в реални условия.

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб

Тъй като говорим за външен диск, който ще се използва най-вече за запис на по-големи файлове – снимки, видео, PDF документи и друг бекъп – по-важната част от този тест са Sequential Read/Write резултатите. 136 MB/s и 137 MB/s респективно показват, че HV620S не само е станал по-компактен, спрямо предшественика си, но е и 10-15% по-бърз. Преходният модел постигаше 115/117 MB/s скорости при същите тестове и обеми.

ATTO

ATTO Disk Benchmark е друг популярен инструмент, който използва различни по големина файлове, за да тества скоростите на четене и запис. При файлове с размер над 32 килобайта, производителността на HV620S е консистентна и достига стойности около 131/130 MB/s за четене и запис респективно. Това е напълно нормално и характерно за дисковете с магнитни плочи, които имат нужда от определено време, за да позиционират главите – това се отразява при по-малки по размер файлове. Нуждата и спецификата при употреба на външен диск отново определят работата с по-големи файлове като приоритет – в този план резултатите са сходни с тези от първия тест и отново надскачат с 10-15% предходния модел.

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб


Anvil Storage Utilities Pro

Този интересен софтуер предлага и информация за времето за достъп при четене и писане, освен характерните тестове за скорост. 36-те милисекунди от модела HV620 тук са стопени на под 31, което е подобрение с около 15%. Останалите резултати са сходни с тези от предходните два теста – скоростите на последователно четене и запис са в рамките на 128/129 MB/s.

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб


AS SSD

Този тестов софтуер е разработен специално за SSD носители, но се ползва много успешно и при конвенционални дискове. Обикновено тестовите резултати на дискове с магнитни плочи са 1-2% по-надолу от останалите бенчмарк програми, така че резултатите, които виждаме не са изненадващи и напълно затвърждават картината, изрисувана от тестовете до този момент.

ADATA HV620S – сложи всичко в малкия си джоб


Финални думи
Днес технологиите галопират като расов жребец в много важно надбягване. Тази технологична реалност е изключително променлива и трудна за големите имена в бранша. Отчитайки всичко това, ADATA са успели да запазят спокойствие и да предоставят на потребителите чудесно решение за съхранение – еволюция на вече утвърден дизайн. Това касае не само размерите и теглото на диска, но и чистата му производителност. Всеки, който има нужда от 2TB, които да побере в малкия си джоб, ще бъде доволен от HV620S – с неговите малки размери, консистентни скорости и приятен дизайн.

*Материалът е част от проекта Back to School на PCWorld България, с подкрепата на ADATA
още по темата

ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Отлично решение за домашния/учебния компютър.
20.09.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.