Tyxo.bg counter

Бивш топ мениджър в Microsoft разкри причините за провала на Windows 10 за смартфони

Брендън Уотсън, бивш директор на отдела за разработка на Windows за смартфони, разказа за причините за неуспеха, а след това и за изчезването на тази платформа от пазара.

Откровенията са публикувани в Twitter страницата на екс топ мениджъра. Той обръща внимание на пост на потребител, който споделя мнение, че мобилната версия на Windows е залязла заради липсата версии на множество популярни приложения.

Уотсън изразява несъгласие с подобна версия. Той счита, че причината не са приложенията, а в липсата на поддръжка от страна на оператори и производители. Т.е. Microsoft е разработила операционна система (която първо бе наречена Windows Phone, а после – Windows 10 Mobile), а доставчиците пускали устройства с нея на принципа на остатъка. Т.е. най-интересните модели са били продавани с Android и някои второстепенни – с Windows. 

Операторите пък не са проявили желание да продават модели на базата на Windows, харчейки маркетинговите си бюджети за iPhone и смартфони с Android.

Разбира се, сред коментарите са налице и други мнения. Доста хора не считат, че цялата вина трябва да се стоварва върху операторите и производителите. Причините за провала на Windows Phone трябва да се търсят и у Microsoft, която така и не успя да предложи достатъчно удобна и обмислена мобилна платформа, осбено на фона на конкурентите си.

Припомняме, че през есента на миналата година Джо Белфиър, вице-президент в Microsoft, управляващ отдела за разработка на операционни системи, официално съобщи, че Windows Phone на практика е “мъртва”. Сред причините за провала на платформата самият той посочи именно липсата на приложения. 

Microsoft пусна своя последен смартфон с Windows 10 преди около две години. Партньорите на редмъндската корпорация също не предлагат такива устройства.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.