Tyxo.bg counter

Windows Defender ще премахва фалшивите антивирусни софтуери

 

Следващия месец вграденият ативирусен софтуер на Microsoft за Windows 10 – Windows Defender ще получи важен ъпдейт. Той ще започне да премахва софтуер, който има съобщения с подвеждащо съдържание, което подтиква потребителите да платят за допълните услуги или да извършат ненужни действия.

Такъв тип софтуер е известен като фалшив антивирусен софтуер (scareware) и обикновено може да бъде намерен в приложенията за изчистване, които би трябвало да оптимизират или подобрят скоростта на компютъра с Windows. Все повече се появяват безплатни версии на програми, които твърдят, че сканират компютрите за различни грешки и след това използват известяващи съобщения, чрез които плашат потребителите, за да ги накарат да си купят платената версията на същата програма. Платените версии, обикновено наричани приложения за почистване или оптимизиране, съобщават, че са поправили предполагаемите проблеми, открити от безплатната.

Според Microsoft тези приложения са „проблематични“ за потребителите на Windows, затова Windows Defender сега ще ги класифицира като „нежелан софтуер“ и ще ги премахва от компютрите. Подобни видове приложения за почистване са налични от години, но е добре да се види, че компанията най-накрая предприема действия, за да се справи с тях. Microsoft ще започне да премахва приложенията от 1 март, а разработчиците ще могат да тестват своите приложения чрез портала на Windows Defender.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.