Tyxo.bg counter

Последен шанс за ъпдейт от Windows 8.1 до Windows 10

Microsoft официално прекрати поддръжката на Windows 8.1 на 9 май. Това на практика означава, че за обикновения потребител операционната система е “мъртва”. Не че няма да продължи да работи, но вече няма да получава обновявания. Тя вече е в категорията “Extended Support”, в рамките на която ще получава само пачове свързани със сигурността до началото на 2023 г.

Въпреки, че компанията предостави възможност за безплатно преминаване към последната 10-та версия на Windows, все още 7% потребителите продължават да ползват осмицата. Дори вече минаха няколко крайни срока за въпросното безплатно прехвърляне.

Първоначално се говореше за краен срок до юли 2016 г., след това за края на 2017 г. Явно обаче от Microsoft са решили да задържат прозореца още малко отворен, поне за хората ползващи технически помощни средства (като гласово възпроизвеждане на текст от екрана за потребители с нарушено зрение например), като сегашната финална дата е 16 януари 2018 г.

За да се възползвате от последната възможност за безплатен ъпгрейд, посетете страницата за потребители, използващи помощни технологии и цъкнете на бутона “Upgrade now”.

Въпреки, че Windows 8.1 ще получава критични ъпдейти за сигурността още 5 г. е редно да се отбележи, че активно поддържаната 10-ка ще предлага по-голяма стабилност. Не на последно място от Microsoft съобщават, че по-старата операционна система ще е по-засегната от евентуалните спадове производителността, свързани със нашумелите Meltdown и Spectre.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.