Tyxo.bg counter

Браузърът Edge ще продължава да предлага по-малко разширения

Microsoft ще продължава да ограничава добавянето на нови разширения за своя браузър Edge, който се сдоби с такава възможност преди една година. От компанията обясняват че ще внедряват добавки внимателно, подбирайки само висококачествени такива. 

Новината идва на фона на критики, че за Edge се предлагат няколко десетки разширения, докато тези, предназначени за един от основните му конкуренти, Google Chrome, са хиляди. 

“Много сме чувствителни по отношение на потенциалния ефект от разширенията върху преживяването по време на браузване и искаме да сме сигурни, че тези, който предлагаме, са с високо качество и са надеждни”, споделят разработчиците в блога на Microsoft.

Според анализатори обаче бавният ръст на броя налични добавки за Edge може да е свързан с това, че от компанията изпитват трудности при оценката на техния ефект върху работата и сигурността на браузъра. В момента за него се предлага около 70 добавки, сред които AdBlock, , Amazon Assistant, Evernote Web Clipper, LastPass, Office Online, Pinterest Save Button, Reddit Enhancement Suite, Translator for Microsoft Edge, Grammarly и др.

От Microsoft обявиха, че през последната година са насочили усилията си в други направления като подобряване на приложно-програмния интерфейс (API), т.нар. Bookmarks (отметки) и т.нар, нативни съобщения. Според компанията Edge е инсталиран на около 330 млн. устройства, което е около два пъти повече спрямо април 2016 г. По данни на анализатори пък дялът на браузъра е около 6%.

Паралелно с това, наскоро стана ясно, че други браузъри няма да бъдат допуснати в Windows 10 S – версия на операционната система, която трябва да конкурира хромбуците на Google. Приложения за нея ще могат да се инсталират само от Windows Store.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.