Tyxo.bg counter

Microsoft обяви Office 2019, ако не искате да плащате за Office 365

За съжаление, цената на новия продукт, още не е ясна.

Напоследък Microsoft предлага продукти на абонаментен принцип: Office 365 и новия Microsoft 365. Но за потребителите, които предпочитат да закупуват еднократни лицензи, компанията обяви във вторник Office 2019. 

Той ще бъде пуснат в продажба към средата на 2018, обявиха от софтуерната компания, а версията за предварителен преглед ще види бял свят малко преди това. Office 2019 ще включва стандартните Office компоненти: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, плюс сървърни приложения като Exchange, SharePoint, и Skype for Business. Очакват се различни версии на Office 2019 (включително – за Mac), но още няма официално потвърждение за това. 

Microsoft определя Office 2019 като пакет с „вечни приложения“ , защото клиентите ще платят за тях еднократно, а не на абонаментен принцип. Софтуерният гигант не е обявил цената за Office 2019, макар че Amazon продава версията Microsoft Home & Business срещу 210 долара. 

Разбира се, за компанията е по-изгодно потребителите да ползват абонаментните услуги като Office 365, при които може да се плаща на месечен или годишен принцип, като новите пачове и функционалности се пускат редовно. Цената на Office 365 е по-висока от тази на Amazon за новия Office 2019, но разходите са разхвърляни във времето, например, Microsoft’s Office 365 Home струва $100 за година. 

Да имат доживотен лиценз за Word, е достатъчно за някои потребители. Основните функционалности като проверката на правописа не се променят кой знае колко през годините. От друга страна, Microsoft непрекъснато усъвършенства възможности на приложенията в Office 365. Компанията обещава да добавя новите функционалности и към Office 2019, например подобренията за анализа на данните в Excel, преливките Morph и Zoom при PowerPoint, но това няма да е завинаги. След известно време, Microsoft ще спре ъпдейта. 

Потребителите на Office 365 ползват и друго предимство: дори да си купите лиценз за 70 долара, софтуерът може да бъде инсталиран на няколко устройства: едно PC, един таблет и един смартфон. Office 2019 работи само на един компютър. Потребителите, които не разполагат с валиден Office лиценз, могат само да разглеждат, но не и да четат документи.

Microsoft е наясно, че не всеки потребител иска да мине към облака. „Office 2019 е ценен за клиентите, които са избрали да поддържат на място всичките си приложения и сървъри,” написа в блога си Джатед Спатаро, главен мениджър на Office, по време на продуктовата презентация на компанията в Орландо, САЩ. 

Как да разбираме това: не е тайна, че Microsoft иска Office да стане като сметките за телефон, вода и ток, т.е. необходимото плащане, което всеки трябва да предвиди. Много от функциите на Office са предназначени за конкретен клас потребители и са ненужни за останалите. Изборът не е лесен: ако искате да имате всички последни функционалности на приложенията, ще трябва да се абонирате за Office 365, но ако ви стигат само основните – тогава вероятно Office 2019 ще се окаже по-подходящ. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.