Tyxo.bg counter

Как да оптимизираме компютъра след преинсталация на Windows?

Правилната оптимизация е едно от най-важните неща за един компютър

Много хора си мислят, че след преинсталация на Windows няма какво толкова да се направи, освен да се инсталират най-важните за тях програми, но това далеч не е така, а доказателство за това са хилядите въпроси от типа "Защо имам висок клас видеокарта, а игрите ми забиват", които обикалят интернет.

Всички инструкции са написани за Windows 10, но изпълнението им на по-стари версии е идентично.

Нека видим кои са първите стъпки, които трябва да извървим след инсталация на нов Windows:


  1. Инсталация на драйвери - аз лично винаги започвам от LAN и видео драйверите, след което преминавам към аудио, чипсет и всички останали драйвери. Хубаво е, ако можете да ги изтеглите от официалния сайт на производителя на съответния хардуер, за да може хардуерът да работи възможно най-стабилно и с най-висока производителност. Естествено, затова избягвайте BETA драйвери, освен ако сте запознати с рисковете и знаете как да оправите евентуално последвалите проблеми.

  2. Поставяне на компютъра в High Performance режим - нещо много важно, което голяма част от потребителите не знаят. Поставянето на компютъра в режим на висока производителност гарантира, че компонентите ви ще работят на пълни обороти, когато е нужно, без операционната система да ги ограничава. Това обикновено става, с цел намаляване на консумацията на ток (основно за пестене на батерия при лаптопите) и намаляване на работната температура на хардуера. Как става това - отваряте Control Panel, след което избирате Power Options, а там ще видите и три плана, сред които е High Performance, който трябва да изберете и воала - ще усетите значителна разлика в производителността на вашия компютър.

  3. Инсталиране на Windows ъпдейти - за да гарантирате стабилна, сигурна и бърза работа на вашия компютър, е необходимо да инсталирате всички важни ъпдейти за операционната ви система. Как да го направите - отворете старт меню, след което натиснете Settings, където ще видите секцията Update & Security - отворете я. Там ще разберете дали има ъпдейти за вашата ОС и съответно да ги инсталирате. 

  4. Настройка на резолюция - макар и да звучи глупаво, голяма част от по-рядко използващите компютър не знаят как да си настроят резолюцията на екрана и използват грешната такава, което може да доведе до по-лоша производителност и особено неприятен ефект върху очите. Как да си настроим резолюцията на екрана - кликаме с десен бутон върху работния плот, след което натискаме върху Display Settings. Най-отдолу в появилия се прозорец ще видите Advanced display settings - натиснете го и ще се отворят още настройки, където има и падащ списък Resolution, в който има изброени всички съвместими резолюции на екрана с монитора - изберете най-подходящата за вашия монитор, след което натиснете бутончето Apply.

  5. Спиране на излишните програми, стартиращи се при включването на компютъра - ако вече сте инсталирали поне няколко програми, (например интернет браузър), то има голяма вероятност те да имат процеси, които отговарят за проверка на ъпдейти или друго, и се стартират при всяко пускане на компютъра ви. Как да ги спрем - кликаме с десен бутон върху старт менюто, след което натискаме Task Manager. Отваря се нов прозорец, където от колонките горе избираме Startup и виждаме всички програми, които се стартират заедно с компютъра. За да забраним на програма да се стартира заедно с ОС-ма, избираме я от списъка и натискаме върху бутона долу Disable (или Enable, ако искате да постигнете обратния ефект).

Ако след като сте изпълнили всички тези стъпки, компютърът ви продължава да работи бавно, то проблема може да се крие в нещо друго - дефектен/повреден/износен хардуерен компонент, остарял хардуер, вирус или друго.

Ако искате да знаете как може да се предпазите от вируси, прочетете тази статия.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.