Tyxo.bg counter

Mac Dok е първият „мащабен“ троянец за Mac

Разпращаните мейли подвеждат потребителите да свалят ZIP файлове, които след стартиране дават достъп на зловредния софтуер до системата.

Създателите на зловреден софтуер като цяло таргетират Windows, тъй като там потенциално има и най-много жертви и за дълго време Mac потребителите останаха по-скоро незасегнати от този тип атаки. Напоследък обаче зачестяват появите на зловреден код и за Mac, а една от новите заплахи е Mac Dok, който в средите за кибер сигурност е определян и за първият мащабен троянски кон за настолната операционна система на Apple.

Според Check Point, Mac Dok се разпространява чрез фишинг мейли. Разпращаните мейли подвеждат потребителите да свалят ZIP файлове, които след стартиране дават достъп на зловредния софтуер до системата.

След това хакерите могат да прихванат Интернет трафика на жертвата. След като постигнат това, което искат, те могат да изключат троянския кон отдалечено. И понеже това е атака чрез прикачените файлове, самото отваряне на мейла няма да ви навреди, а за да се заразите трябва и да свалите и разрахивирате файловете, което недейте да правите.

Както винаги не сваляйте архивни файлове от несигурни източници. Изглежда троянецът използва възможността си за заблуда ба Gatekeeper проверката и получава пълен достъп до устройството.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.