Tyxo.bg counter

iOS 9 – полезните, но скрити функции

Подобно на всяка версия преди това, новата мобилна операционна система на Apple крие редица полезни функции. Това са средства, чрез които да подобрим издържливостта на батерията, да подобрим сигурността на iOS устройството си, заедно с дреболии, като Bluetooth уиджет за батерията и преподреждане на папките при iPad. Като цяло, това са малки, но полезни функции, които да оптимизират работата ни с iPhone, iPad и iPod touch.

 


Движение надясно за извикване на Spotlight
Spotlight е пренесен на собствен екран в iOS 9. При iOS 6, Spotlight се извикваше с движение надясно върху основния екран, но след това (iOS 7 и iOS 8) търсачката се извеждаше с движение надолу върху същия екран. Сега и двете опции са налични, но при движението надясно, са включени и предположенията на Siri за приложения и контакти на база какви приложения ползвате и с кого се свързвате ежедневно.

 

Търсачка в Settings
С всяка изминала версия на iOS, Settings приложението се изпълва с все повече настройки. Затова и крайно време беше да се добави търсачка за всичките опции. Обърнете внимание като влезете в Settings, че най-горе има тънка лента, в която можете да въведете ключови думи за търсената от вас настройка.

 


iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld


"Low Power Mode"
Свършва ви батерията? При 20, а след това и при 10 процента от заряда на батерията, iOS 9 предлага влизането в режим на ниска консумация. Въпросът тук е, как да извикаме този режим по свое усмотрение? Можете да го направите от Settings -> Battery -> Low Power Mode. При навлизане в Low Power Mode, определени визуални ефекти се деактивират, включително автоматичните сваляния (на приложения, песни, подкастове и т.н.), опресняването на приложенията на заден фон, проверката на и-мейл и др.

 


iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld


Статистика за консумираната енергия от приложенията

Ако отидете в Settings -> Battery, на пръв поглед няма да забележите нищо ново. От iOS 8 на този екран се показва от последното зареждане на батерията кои приложения са изразходвали заряда в процентово съотношение. Сега обърнете внимание, че под Battery Usage има нов бутон (малък часовник), който ако натиснете показва освен процентите и колко точно време е стояло дадено приложение на екрана или на заден фон.

 


iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld


Уиджет за батерията
Отворете Notification Centre (движение надолу от най-горната част на екрана) и добавете Battery widget. С този нов уиджет, можете да виждате нивото на батерията на iPhone, както и на всички устройства с връзка към телефона, включително Apple Watch или Bluetooth слушалки. Обърнете внимание също, че там има и малка иконка, която сигнализира дали съответното устройство в момента се зарежда.

 

Photo папки
До iOS 7 фото албума беше голяма бъркотия, която започна да влиза в ред с iOS 8. Сега налице са още промени. Отворете Photos приложението и изберете Albums. Забележете, че сега всички снимки автоматично са категоризирани в папки, като Selfies, Panoramas, Screenshots и др.

 


iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld


iPad папки

Ако сте създавали папки на основния екран на iPad под iOS 9, сте забелязали, че има четири приложения на ред за всяка папка, както и общо четири реда от приложения. Това е промяна спрямо iOS 8, където бяха три на три реда. С други думи, сега всяка страница от папка, може да показва 16 приложения.

 

Новости при клавиатурата
QuickType клавиатурата на iPad има няколко полезни нововъведения в iOS 9. Най-отгоре се намира цяла шорткът лента, която позволява бързо прикачване на файлове, форматиране, както и Undo/Redo бутони. Ако направите движение върху клавиатурата с два пръста, ще бъде изведен тракпад режим. Тракпад функцията е достъпна за iPad, както и за новите iPhone 6s и 6s Plus (последните посредством 3D Touch). Ако включите Bluetooth клавиатура, вече ще е възможно използването на няколко от най-полезните Mac клавишни комбинации, като command + N за създаване на нов документ в Pages (и други подобни приложения).

 

Връщане към приложение
Прехвърлянето между приложения в iOS 9 е много по-лесно. Ако приложение отваря линк към друго приложение, вече ще е възможно връщането към първото без да извиквате App Switcher (двойно натискане на Home бутона). За пример, ако отворите линк в Messages приложението, ще бъде изведена страницата в Safari. За да се върнете към Messages, единствено тапнете върху Back to Messages в горния ляв ъгъл.

 

Дължина на паролата по личен избор

С iOS 9 четирицифрената парола (за отключване на устройството или потвърждение на Touch ID) вече е шестцифрена, но ако искате да промените дължината й или да я направите не само от цифри, но и от букви – има начин. Отидете на Settings -> Touch ID & Passcode -> Change Passcode. Сега изберете Passcode Options и съответно Custom Numeric Code или Custom Alphabetic Code 

 


iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld


Spotlight калкулатор
Spotlight вече може да търси сред всички приложения (не само тези на Apple), но освен това служи и като калкулатор и конвертор на валути. Въведете в полето за търсене, да речем, "500$" и отдолу автоматично ще се появи еквивалента на 500 долара в евро. Ако тапнете на резултата, ще бъдете пренасочени към Google, където директно ще получите резултата в левове. Освен това, можете да извършвате и основни калкулации.

 

Бързо селектиране на снимки

Отворете Photos приложението, изберете албум и натиснете Select в горния десен ъгъл. Сега единствено плъзнете пръст сред желаните снимки и ще видите, че всички ще бъдат маркирани. Това е доста по-бързо от индивидуалното селектиране в предишните версии на iOS.

 


iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld


Контекстуално търсене чрез Siri

Виртуалният асистент Siri е станал по-интелигентен и разбира по-добре естествения език. Така например, вече можете да поискате от Siri да ви напомни за събитие след няколко дни или да ви изведе снимките направени на конкретна локация.

 

Кой се обажда?
Получавате обаждане от неизвестен номер? Siri ще провери и-мейлите ви и ще се опита да назове човека, който ви търси.

 

Презареждането във Safari
Бутонът за презареждане на страница в горния десен ъгъл на Safari, крие интересно нововъведение. Отворете някоя страница и задръжте бутона за презареждане – сега ще видите две опции: Request Desktop Site и Reload Without Content Blockers. Вторият вариант е, ако използвате приложение за блокиране на съдържанието.iOS 9 – полезните, но скрити функции

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.