Tyxo.bg counter

Българската StotinkaOS става по-добра с версия 6.7 Ahinora

От тази версия нататък, stotinkaOS ще използва собствено кодово име за изданията си, което ще се запази за всички 6.х варианти, а подобренията в Ahinora правят родната Linux дистрибуция още по-функционална и лесна за използване.

Българските операционни системи не са чак толкова много, затова актуализациите в тях определено са нещо, което заслужава отбелязване. А в случая на актуализация се радва Linux-базираната платформа родно производство stotinkaOS, с която ви запознахме през март. Обновлението е съвсем прясно и се нарича stotinkaOS 6.7 Ахинора (Ahinora). Според официалната информация, от тази версия нататък stotinkaOS ще използва собствено кодово име за изданията си, което ще се запази за всички (6.х) версии. Решението на екипа е кодовото име за изданията да се базира на имената на съпругите на български ханове. Както може да се очаква, за първо кодово име е избрано това на жената, стояла до основоположника на България - хан Аспарух.


По мнението на разработчиците, stotinkaOS 6.7 Ахинора е голяма крачка напред, която е направила родната Linux дистрибуция още по-добра и по-лесна за използване. Направените подобрения дават още повече функционалност, а нарасналата база от приложения налични в собствените хранилища на операционната система, дава много възможности за лесно персонализиране според нуждите и предпочитанията на всеки потребител за неговата работна десктоп среда.

Сред най-важните нововъведения, е създаденото от екипа sOS Easy Install. По техните думи, това е едно “почти уникално по своята същност графично приложение, с чиято помощ инсталирането на приложения, както и някои специфични настройки на системата, вече се извършват буквално с няколко клика на мишката”.

Разбира се, списъкът на промените в 6.7 Ахинора на stotinkaOS съвсем не се изчерпва с това. Неговият пълен вариант можете да видите в официалния блог на разработчиците, а новата версия на българската операционна система е налична за сваляне в съответната секция на официалния сайт.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.