Tyxo.bg counter

Windows 10 на всякакъв хардуер – ето ги и всичките изисквания

Microsoft публикува пълни подробности за изискванията към хардуера на устройствата, които ще използват Windows 10, в това число смартфони и фаблети, таблети и хибридни мобилни компютри, лаптопи, десктопи, сървъри и IoT устройства. Ако се съди от тази информация, Windows 10 ще работи на кажи-речи всичко.

По-малко от седмица ни дели от официалния дебют на Windows 10, така че от Microsoft добавят и последните щрихи към информационната картина за своята нова ОС. И, въпреки, че описа общите системни изисквания на Windows 10 още през март, сега компанията разшири тази информация с пълни подробности относно минималните изисквания към хардуера на устройствата, които ще използват платформата. А те са практически всякакви - смартфони и фаблети, таблети и хибридни мобилни компютри, лаптопи, десктопи, сървъри и IoT устройства.

Следва кратко резюме на тези изисквания.

Смартфони и фаблети

За да се инсталира Windows 10 на телефони, ще е нужно те да имат процесор на нивото на Qualcomm Snapdragon 208 или по-мощен. Необходима е също така поддръжка на клетъчни и Wi-Fi мрежи. Минималния обем на оперативната памет е 512 MB, а вградената флаш-памет за съхранение трябва да е не по малко от 4 GB.


Windows 10 на всякакъв хардуер – ето ги и всичките изисквания

© PCWorld България, pcworld

Операционната система ще поддържа работа със сензорни дисплеи с диагонали до 8 инча и резолюции от WVGA (800 × 480 точки) и повече. Смартфоните и таблетите с Windows 10 Mobile ще трябва да имат и тилна камера.

Десктопи, лаптопи и големи таблети 

За тези типове устройства ще трябва процесор с минимална тактова честота от 1 GHz, минимум 1GB RAM за 32-битовата версия на Win’10 или 2GB RAM – за 64-битовата. Изискването към хард диска е да има поне 16 или 20 GB свободно място съответно за 32- и 64-битовата версия на системата. Освен това е необходим и поне един мрежов адаптер, например Ethernet.


Windows 10 на всякакъв хардуер – ето ги и всичките изисквания

© PCWorld България, pcworld

За таблети, лаптопи, портативни компютри 2-в-1 и хибридни мобилни устройства се изисква да имат и вграден екран с диагонал поне 8 инча и резолюция SVGA (800 × 600) или по-голяма. Всякакво друго оборудване като камери, безжични адаптери, 3G/4G модули, датчици, сензорни панели и пр. са опционални.


Windows 10 на всякакъв хардуер – ето ги и всичките изисквания

© PCWorld България, pcworld

Сървъри

За сървърите Microsoft ]ще предложи операционната система Windows 10 Server Technical Preview. Тя изисква наличието на 64-битов процесор с минимална тактова честота 1,4 GHz, 512 МВ или повече RAM, 60 GB свободно пространство на хард диска, Gigabit Ethernet мрежов адаптер и (като опция) монитор с резолюция не по-ниска от XGA (1024 × 768). Друго оборудване – по усмотрение на производителя.

Устройства за Интернет на вещите

На дребните маломощни устройства, попадащи в рамките на тази концепция, ще се използва ОС платформата Windows 10 IoT Core. За да работи тя, ще има нужда от х86 или ARM процесор с честота поне 400 MHz, минимум 256 MB оперативна памет и флаш-модул с вместимост 2 GB. Другите компоненти са опционални и се определят от конкретния дизайн и предназначение на IoT устросйтвото.

Пълният списък с хардуерните изисквания към устройствата, работещи с Windows 10, е достъпен на официалния MSDN сайт на Microsoft.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.