Tyxo.bg counter

Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

Windows 9 (с кодово наименование “Threshold”) или според слуховете просто “Windows” ще бъде официално обявен на 30-ти септември. Все още не е известна премиерната му дата, но след меко казано противоречивия Windows 8, имаме цяла плеада от желания за подобрения в новата ОС на Microsoft.Start менюто и Metro приложения в прозорци

Настоящият Windows 8.1 Update позволява по подразбиране да зададете десктопа си и десктоп програмите. Това е добро, консенсус решение за десктоп потребителите, също както и широкият таскбар, който може да маркира Metro приложенията. При все това, операционната система има гореща нужда от Start меню и способността да пуска Metro приложения в десктоп прозорци.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

По-добър преход между големите резолюции

Факт е, че Windows 8.1 се справя по-добре в сравнение с предшествениците си с прехода между големите резолюции на екрана, но има още много да се желае. Проблема е, че десктоп интерфейса се смалява, наместо да попълва екрана, спрямо мащаба. Да, картината е ясна и чиста, но с толкова, толкова малки елементи. Има възможност текста и иконите да се уголемят, но това се прави ръчно и отнема време. Освен това, просто има някои програми, чийто мащаб не може ръчно да се коригира.

С навлизането на новите ултра високи резолюции, време е Windows да влезе в крак с модата и всички тези проблеми да се коригират автоматично и в реално време.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Cortana

Виртуалният асистент Cortana е една от добрите функции на Windows Phone 8.1. Комбинацията между Siri и Google Now определено е сполучлива, но ще е интересно да видим интеграцията й и в десктоп версията на Windows. Разбира се, имаме нужда от поддръжка на диктовка, повече езици (всички да скръстим ръце за български), по-добро управление.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Един Internet Explorer

Metro версията на Internet Explorer и десктоп версията на Internet Explorer са две съвсем различни неща в Windows 8. Много ли ще е да си поискаме унифициране, наместо тотален контраст? Поне да има начин десктоп варианта да изпраща статии към приложението Windows Reading List – престъпление е, че все още няма дори плъгин за тази цел.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Нека Metro IE да работи с други десктоп браузъри

И докато все още сме на темата Internet Explorer, друго престъпление е, че Windows 8 не позволява да ползвате тъч възможностите на таблет версията, ако ползвате друг браузър – Chrome, Firefox, Opera и т.н. – като основен. Metro IE е чудесен на тъч екран, но не толкова, че да спре толкова много хора да ползват любимите си браузъри различни от IE.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

По-дълбока интеграция с Xbox

След всички приказки за единно Windows преживяване сред море от устройства и превръщането на Xbox One в нещо много повече от гейминг машина, изглежда конзолата е черната овца в Microsoft семейството.

Windows 9 може да върне изгубената овца обратно в стадото. За пример, Microsoft може да инсталира Xbox Smartglass на Windows устройствата по подразбиране, стига вашият Microsoft акаунт да е свързан към Xbox профил. А какво ще кажете за идеята да менажирате Xbox акаунта си или да пишете съобщения на Xbox Live приятелите си в самия Windows? Освен това, от доста време се надяваме на някаква функционалност подобна на AirPlay, за да можем да пускаме мултимедия или да споделяме дисплей, без да сме купували неща от приложенията Xbox Video и Xbox Music.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Комуникационните приложения трябва да работят с други услуги

Приложението Windows 8 Mail изпитва голяма нужда от POP поддръжка, а Calendar приложението от поддръжка на CalDAV, за да може да си комуникира свободно с Google Calendar.

 


Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Action Center за известия

След години на промотиране на идеята, че Live Tiles са също толкова функционални, колкото традиционните известия, Windows Phone 8.1 осъзна реалността и представи новите падащи Action Center известия. На това място се предоставя бърз достъп до опциите на Wi-Fi, VPN и т.н., също както се виждат и непрочетените известия.

Windows 9 също има нужда да приеме фактите. Необходимо е централизирано място за известия (за предпочитане да поддържа както Metro приложения, така и традиционен софтуер), което да е достъпно и от десктопа, и от Metro интерфейса.Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld


Kid’s Corner

Кътчето за деца в Windows Phone 8.1 е чудесна функция, която позволява персонализиране на приложенията, при това само с няколко тапвания. Windows 9 има нужда от нещо подобно. И не, нека не повдигаме темата за отделните акаунти, конфигурирането им, паролите и т.н. Десктоп версията на Kid’s Corner трябва да е също толкова простичка и разбираема.Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld


Нека да е безплатен

И накрая: ако Microsoft имат легален потребител – не бизнес такъв – на Windows 8 PC, новата ОС трябва да бъде безплатна за него. Ако не за друго, поне да служи като извинение за цялото Windows 8 фиаско. Освен това, ако трябва да сме напълно сериозни, всяка друга популярна операционна система предлага безплатни ъпгрейди и ще става все по-трудно на редмъндци да убеждават средностатистическия потребител да си плаща за Windows.Windows 9 – топ желанията ни за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.