Tyxo.bg counter

Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

Преди време направих кратък преглед на Moto Z Play - един от първите "модулни" телефони, които стигнаха до масово производство. Година по-късно идеята все още изглежда екзотично, но компанията не само не се отказа от нея, но извади на пазара обновената платформа Moto Z2 Play. Все още е рано да съдим дали потребителите имат нужда от модулни телефони, особено след като Google ARA се провали и беше замразен и на пазара реално присъстват единствено предложенията на Lenovo (LG G5 много бързо изостави идеята и не успя да предложи кой знае колко интересни модули). Така че, последният боец в категорията на модулните телефони остава линията на Moto Z.

Въпреки че компанията, собственост на Lenovo, отбелязва ръст в продажбите и позитивен прием на модулите от потребителите, за съжаление отбелязаните 1 милион продадени Moto Z през годината на дебюта си и още 3 милиона устройства през 2017-а са доста далеч от цифрите на големите играчи - Apple са продали 74 милиона устройства за същия период. Това е и една от причините навлизането на модулни телефони да се бави, но Moto продължават на инат да развиват технологията, което може да бъде единствено адмирирано от нас - потребителите.

След сухия и скучен увод преминавам директно към устройството, което прекара седмица в ръцете ми - Moto Z2 Play. Няма да се впускам в твърде технологичен жаргон и прекалено задълбочени инженерни тестове, а ще се опитам да отговоря на въпросите, които обикновените потребители си задават, когато обикалят магазините в търсене на следващия си телефон - добре ли изглежда устройството, от какви материали е направен телефона, здрав ли е, колко време издържа батерията, бързо ли работи, мога ли да играя игри, хубав ли е дисплеят, прави ли добри снимки и така нататък. Като бонус в това ревю ще намерите и кратък преглед на един интересен модул - 360-градусова камера.


Добре ли изглежда?

Видяхте ли как реших да използвам потребителските въпроси като заглавия на отделните секции? Хитро, а? Добре, преди да съм ви ядосал с преминаването на тази своеобразна "четвърта стена" на журналистиката, започвам по същество. Moto Z2 Play е изработен предимно от метал и стъкло, и без поставен модул или гръб е един от най-тънките смартфони на пазара - 6 милиметра. Тази дебелина е постигната без да бъде жертван 3,5 милиметрови аудио жак, което в моите очи е допълнителен бонус. В този случай тънък означава и лек - 145 грама без модули, което за 5,5-инчов телефон е доста добро постижение. Дали телефонът изглежда добре е силно субективен въпрос - това, което мога да кажа със сигурност е, че Moto има свой характерен дизайн и това е забележимо - никой няма да сбърка телефона в ръката ви с Apple, Samsung, Huawei или Sony. Останалото е въпрос на естетика - ако харесвате по-заоблени форми - Moto Z2 Play ще ви хареса - с поставен гръб или модул телефонът е приятен както за окото, така и за ръката.


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Хубав ли е дисплеят?

Moto Z2 Play използва AMOLED матрица и докато тя е различна при по-скъпия Z2 Force, приятна изненада е да видим тази технология в устройство от горната част на средния клас. Както и при Z Play (всъщност, имам подозрението, че използваният дисплей е идентичен при двата модела) тук също имаме всички предимства на технологията с органични светодиоди - практически безкраен контраст, много убедителни нива на черното, ниска енергийна консумация. Резолюцията е 1080p или още позната като Full HD, което при 5.5-е инча на екрана е на границата що се отнася до гъстота на пиксели и качество на изображението. 401 пиксела на квадратен инч предлага достатъчно, за да не дразнят окото отделните пиксели, но нищо твърде впечатляващо - QHD от своя страна вече става стандарт при флагманите.

По спецификации яркостта е 450 нита в автоматичен режим - какво означава това на практика? Moto Z2 Play се справя с всякакви условия, с изключение на ярък и безоблачен августовски ден (имаше два-три такива и през октомври, ако се чудите). В този случай имах леки проблеми да разчета по-дребните елементи, особено на пряка слънчева светлина. Друг недостатък, поне за мен, са огромните рамки около дисплея. В момента на пазара е модерен безрамковият дизайн (виж Apple, Samsung, Essential Phone и т.н.) и всички производители се стремят да разпънат максимално дисплея по цялата площ на предния панел. На този фон рамките на Moto Z2 Play са гигантски!


Бързо ли работи?

В тази част ще обобщя хардуерния и софтуерния компонент - така е най-честно. Виждал съм телефони с невероятни спецификации да работят по-зле от среден клас устройства, както и обратния вариант. Скоростта е комплексен фактор и тук Moto Z2 Play има едно важно и ключово предимство - стоков Android. В редакцията имам колега, който се кълне в чистата операционна система на Google и доскоро той ми се струваше като пророк на несъществуващ бог. След като поцъках с Moto Z2 Play обаче, се убедих, че "тук има нещо", както обичат да казват българите. Главно защото, като хардуерни спецификации телефонът не блести с нещо кой знае какво - платформата е среден клас енергоефективен Snapdragon 626 с графичен чип Adreno 506.Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Промените в сравнение с добре известния SD625 са практически незабележими - 200MHz по-висока честота на ядрата и 14-нанометров производствен процес, който осигурява няколко допълнителни часа живот на батерията. И въпреки това, чисто субективно Moto Z2 Play работи бързо и без засечки, приложенията се отварят и затварят почти мигновено и усещането е много приятно. Тъй като съм тествал и други телефони с подобна платформа, но с допълнителен интерфейс отгоре (дали китайските MIUI или Sense на Samsung), които лагваха много повече. Това е и причината да се откажа от традиционния метод на ревю и да оставя всички синтетични тестове извън този материал. Само ще спомена, че Z2 Play направи малко над 68 000 точки в Antutu, а предходната модификцаия Z Play имаше 62532 - както сами виждате, разликата е нищожна.

Мога ли да играя игри?

Истина е, че геймингът започва да се пренася към мобилните устройства, но до този момент лично аз не съм виждал истински "геймърски" смартфон. На практика повечето телефони от среден клас и нагоре могат да пуснат произволна мобилна игра с достатъчно добър фреймрейт, за да бъде игруема (каква дума). Както се досещате, отговорът на горния въпрос е "да". Snapdragon 626 е напълно достатъчен за мобилен гейминг. Тествах Moto Z2 Play с две от по-тежките игри (които по случайност са ми и любими) - Real Racing 3 и Mobius Final Fantasy.Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Първото заглавие е нещо като бенчмарк при мобилните състезателни симулатори, а Mobius FF спечели доста награди - включително и най-красива мобилна игра за 2017-а. Дори при High настройки на графиката Mobius вървеше гладко, а с Real Racing 3 също нямаше никакви проблеми. Не ми се иска да се впускам в допълнителни подробности, защото, както казах и по-горе, тепърва предстои да бистрим темата за мобилен гейминг и да правим сериозни тестове в тази нова сфера.


Хубава ли е камерата? (струва ли си 360 модулът?)

Ако погледнем към останалите играчи на мобилната сцена, ще видим една тенденция - всички през глава вграждат двойни камери в устройствата си. Точно както при мобилния гейминг, мобилната фотография е нещо като сива зона при смартфоните. Сега ще ви обясня защо. Дори да имате двойна камера с модерен сензор и с оптика на известна компания, размерът на този сензор и на тази оптика остава колкото нокът. Има определени физически ограничения, които никакъв PR не може да заобиколи, но хората често купуват марка - лично аз не съм забелязал грандиозна разлика между телефон, оборудван с две камери, Carl Zeiss или Leika оптика и среден клас смартфон без гръмки имена в департамента на камерата. Да, разлика най-вероятно има, но обикновеният потребител надали ще я забележи, а професионалният фотограф няма да опре до смартфон за снимките си.


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


След всичко казано, няколко думи за основната и селфи камера на Moto Z2 Play. Sony IMX362 Exmor сензорът в 12-мегапикселовата задна камера се справя повече от добре при ежедневните задачи - цветовете са реалистични, експозицията е балансирана. При ниска осветеност снимките страдат от шум, което е проблем при всички мобилни сензори, а дори и при някои професионални, вграждани в DSLR камерите. Управлението е постно, а автоматичният фокус понякога играе номера (когато сработи е доста бърз), но тук отново не мога да бъде твърде критичен - телефонът се маркетира като среден клас - макар и в горната част на средния клас, а за ентусиастите има съответните модули - Hasselblad True Zoom камера и 360 Camera Moto Mod. За последния ще напиша малко повече, тъй като имах възможност да го тествам лично.


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworldMoto 360 Camera Mod

Още от момента, в който Facebook пусна своите 360-градусови видеа бях наясно, че този особен формат ще поживее известно време и дори има вероятност да се наложи. Ето защо, допълнителният модул за Moto Z2 Play не е лишен от смисъл. Тук се сблъскваме и с начина, по който е изпълнена идеята - а той е брилянтен. В материала си за Moto Z Play написах, че модулните смартфони трябва да бъдат точно такива - доближавате допълнителната част, тя залепва с приятен клик към телефона, благодарение на магнитите, след което софтуерът моментално разпознава и привежда в готовност новия модул. Чисто, бързо и безпроблемно. 360 Camera Mod добавя известно тегло към телефона, но не се нуждае от допълнително захранване и приляга добре в ръката.

Тук ще се отклоня и малко към ергономията - телефонът е неудобно тънък без модове. Има граница, след която по-тънкото вече не значи по-добро. Идеята при Moto Z2 Play e, когато поставите модула, телефонът да пасва добре в ръката и да не се усеща много тромав и дебел. Което е постигнато по чудесен начин. Забележка мога да отправя към стоковия гръб, с който дойде тестовата бройка - макар че е много красив и добре имитира дърво, той е изключително хлъзгав.

Обратно към 360-градусовата камера. Има три режима, в които можете да ползвате модула - Photo, Ultra-wide Angle, и Professional Mode. Първият режим дублира автоматичния режим на основната камера - всички настройки се контролират автоматично - просто насочвате и снимате. Ultra-wide angle снима 180 градуса с една от двете камери в модула, а Proffessional позволява заснемането на 360-градусови снимки с контрол върху различни настройки - ISO, баланс, скорост на затвора и експозиция. Логото на гърба на модула е всъщност капацитивен бутон за камерата - просто го докосвате и правите снимки с една ръка - удобно. Можете да преглеждате заснетия материал в няколко режима - като 360-градусова сфера, която можете да въртите и да приближавате и отдалечавате, като две отделни равини с информация от двете 180-градусови камери и последния - панорамен режим. Можете да споделяте направените снимки и видеа във Facebook и YouTube, а софтуерен ъпдейт обещава и стрийминг на живо от този модул.

Колко издържа батерията?

Moto Z2 Play разполага с 3000 mAh, което не значи кой знае какво - автономната работа на който и да е телефон е доста сериозна променлива и зависи от един куп фактори. Тук например имаме 5,5-инчов AMOLED дисплей с резолюция 1080p - това, в комбинация с енергоефективния 14nm Snapdragon 626, изсмуква 3000 mAh за два дни умерена до интензивна употреба. Това значи няколко часа игри, няколко часа браузване, няколко минути разговори (кой говори по телефон в днешно време), малко музика и YouTube и час интензивни снимки и запис на видео.

Имайки предвид дебелината на устройството от само 6 милиметра, наличието на батерия с гореспоменатия капацитет си е достойно за адмирации постижение - много от "по-дебелите" конкуренти не успяват да прехвърлят границата от 3000 mAh. От друга страна, предишната итерация на модела идваше с 3500 mAh батерия - което е стъпка надолу за Moto Z2 Play. Няма да мрънкам твърде много обаче, тъй като идеята зад модулния дизайн е да мога да закача допълнителна батерия, ако предвиждам дълъг престой далеч от електричество.


Да си го купя ли? (Вместо заключение)

Идва и най-важният въпрос както за вас - потребителите, така и за производители, маркетинг, рекламни специалисти и изобщо цялата верига, която е отговорна за това устройство. Дали да си купите Moto Z2 Play? Цената на телефона гравитира около 850 лева, което само по себе си е леко изхвърляне. Модовете са около 400-500 лева - в зависимост от конкретния, който искате да притежавате - на тази цена можете да си купите още един телефон среден клас. Всичко това би ме накарало да посъветвам потребителите да се въздържат от покупка, ако ставаше въпрос за конвенционален телефон. С Moto Z2 Play обаче нещата стоят по-различно. Освен че получавате функционалност, която в момента на пазара липсва, можете да бъдете сигурни, че жизненият цикъл на телефона ще бъде удължен значително - това беше и основната идея зад модулните смартфони.


Ревю: Moto Z2 Play + 360 - технологична смелост и инат

© Мариян Славов, pcworld

Ако се абстрахираме от цената, веднага бих препоръчал да се сдобиете с Moto Z2 Play и възможно най-много модули - просто това устройство променя смартфона и боравенето с него на ежедневна база. Това е нов начин, по който да мислите за телефона си - удобно е, забавно е и технологията има потенциал да се развие. Към момента Moto Z2 Play все още е екзотика, а новите и уникални неща струват доволно много. В заключение искам да поздравя Lenovo и серията Moto Z за технологичния кураж и до някаква степен инат да продължат да развиват модулната технология, когато останалите играчи се отказаха. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.