Tyxo.bg counter

Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

Coffee Lake влива метафоричен кофеин в хардуерната вена на изключително добра цена

Докато всички говорят за Threadripper и Core i9, потребителския пазар на процесорни решения има нужда от своеобразно сверяване на часовника. Истинската битка за портфейла на обикновения Иван и Петър едва ли ще се състои с 16-ядрени чудовища на цени от над 1000 долара. Тук на сцената се появява Core i7-8700K Coffee Lake – шестядрен процесор с цена, която е приятна изненада – поне според стандартите на Intel – 359$.

Всъщност, Core i7-8700K е реално първият отговор на Intel към линията процесори Ryzen 5 и 7, с която AMD се върна с гръм и трясък при потребителския сегмент десктоп машини. Колко бърз е новият чип на Intel, заслужава ли си да пестите от закуски и кое решение е най-подходящо за вас – ще намерите отговорите в този материал.

Какво представлява Coffee Lake

Въпреки предсказанията на много анализатори, законът на Мур все още е в сила, но способността на инженерите да миниатюризират чиповете, да увеличават плътността и тактовата честота, е вече много ограничена. Coffee Lake е базиран на същия 14-нанометров производствен процес, представен още с чиповете Broadwell през 2014-а година. От този момент до днес Intel ползва този размер на чиповете в няколко свои поколения - Skylake, Kaby Lake и сега - Coffee Lake.Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld

Въпреки сходния производствен процес, Intel твърдят, че са направили достатъчно промени, за да могат да нарекат Coffee Lake – 14nm+ чип. Най-просто казано, можем да приемем тази генерация за подобренa Kaby Lake архитектура с две допълнителни ядра. По-цинично настроените ще кажат, че Coffee Lake има 8-ма генерация единствено в името си, но не бива да забравяме, че Intel предлагат четириядрени процесори в този сегмент от десетилетие и това е първият шестядреник на компанията – което е сериозна стъпка. Ако си спомним недалечното минало и цените от 1000$ за шестядрен чип на Intel, нещата добиват още по-важни измерения. Coffee Lake предлага въпросните шест ядра на цени, близки до четириядрените Kaby Lake и Skylake.

Защо Coffee Lake не работи с по-старите дъна

Въпреки че тази генерация е модификация на Kaby Lake, чиповете Coffee Lake изискват специфично дъно. Което е доста странно, особено с оглед на факта, че физически цокълът е идентичен – LGA1151. Intel обяснява тази необходимост, разгневила хардуерните ентусиасти, с няколко ключови промени. Първата от тях е наличието на поддръжка за памети DDR4/2666вместо DDR4/2400. По-високата тактова честота изисква различен дизайн на пътечките в дънната платка или поне така твърдят от Intel.

Coffee Lake също така заема функцията „per core”която позволява повишаване тактовата честота на отделни ядра. Това не е новост – за пръв път видяхме опцията в Core i7-6950X Broadwell-E, но според компанията, всички малки промени са довели до необходимостта от Z370 чипсет в новите дъна. Не е обяснено защо пък липсва обратна съвместимост и не можем да поставим Kaby Lake в Z370 дъно, макар че физически разлики с чипсета Z270 на практика няма. Според информацията на Intel, хардуерните партньори на компанията (големите производители на дъна) са поискали „нов старт“ и „късане с миналото“Gigabyte Aorus Gaming 7 например, която ползвахме в нашите тестове, използва LGA1151 цокъл, но работи само с осмо поколение процесори на Intel.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Как тествахме?

За това ревю използвахме процесора Core i7-8700K, който стои на върха на „хранителната верига“ в осмо поколение. Сравнихме го най-вече с конкуренцията от AMD в този конкретен сегмент – AMD Ryzen 7 1700X. Освен вече споменатото дъно, ползвахме Founders Edition GeForce GTX 1080 видеокарта, последните драйвери на Nvidia и чиста инсталация на Windows 10. Първоначално бяхме решили да използваме 16GB DDR4/3200 RAMно от тестовете стана ясно, че профилът за 3200MHz се представя по-бавно от еквивалент на 2400.

 Core i7-8700K – работа с приложения

Разпънахме процесора през редица приложения и задачи – от декодиране, през рендеринг и други по-общи тестове. Ако използвате предимно офис приложения, браузър и игри, резултатите от тестовете на производителността на единично ядро имат по-голямо значение за вас. Тези от вас, които обработват видео и аудио или извършват специфични изчислителни задачи, трябва да обърнат внимание на резултата от работата в многозадачен режим.

Cinebench R15

Първият тест е Cinebench R15 на Maxon. Това е доста популярен безплатен тестов софтуер, базиран на същия енджин, използван в професионалната Cinema 4D. Обикновено рендерирането на 3D изисква много ядра и работи добре с тях, което се вижда и от мултитред резултатите. На върха на класацията имаме Core i9 чиповете и Threadripper, а надолу нещата плавно се нормализират, в зависимост от броя ядра и използването на SMT (Symmetric Multithreading) технологията, наричана от Intel - Hyper-threading.

В Cinebench тестовете при работа с много ядра и нишки новият Core i7-8700K се позиционира на върха на шестядрениците, а производителността му се доближи до осемядрените чипове Core i7-6900K и Ryzen 1700X. Пуснахме При работата с едно ядро обикновено предимство дава по-високата тактова честота, какъвто беше и случаят тук. Core i7-8700K предлага 4,7GHz в режим boost, което му отреди челна позиция пред Core i7-7700K (4,5GHz). Intel продължава да доминира в едноядрената производителност с Kaby Lake и Skylake-X, които следват плътно Coffee Lake.

Феновете на AMD най-вероятно ще протестират срещу тези резултати с аргумента, че производителността при едно ядро няма особено значение в свят, който е поел към многозадачност, но жестоката истина е, че повечето модерни приложения и игри не използват повече от едно, максимум две ядра, поне засега.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworldРевю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworldBlender

Вторият тест е с приложението Blender – отново за 3рендериране. Това е безплатна програма с отворен код, която се използва силно в много независими филми. Точно както Cinebench, Blender дава предимство на повечето ядра и нишки, но тук скалирането не е толкова линейно с нарастването на ядрата. Интересното при този софтуер е, че производителността е много зависима от конкретните товари – ние използвахме BMW CPU теста, а резултатите дават повод за радост на почитателите на Intel. Core i7-8600K не само се справя с шестядрените Ryzen 5 и Core i7 Broadwell-E чипове, но изравнява резултата на осемядрения Ryzen 7 1700X – впечатляващо постижение.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


POV-Ray

Persistence of Vision Raytracer е технология, която датира от дните на Commodore Amiga. По подобие на Blender и Cinebench, този тест дава предимство на работата с много ядра и нишки. Резултатите също са сходни с горните два теста - Core i7-8700K е близо до 8-ядрените процесори при мултитред режим и е на второ място при работа с едно ядро (след Kaby Lake).


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworldHandbrake Encode

Светът не се върти около 3рендеринг, разбира се. Много повече хора се занимават с енкодинг на видео, което води и до тестовете с популярния Handbrake. За това сравнение конвертирахме 30GB MKV 1080p видео. Отново виждаме познатата картинка от по-горните тестове – видеообработката също се възползва добре от по-големия брой ядра. Отново Core i7-8700K се доближава повече до осемядрените си съперници и оставя шестядрениците назад.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Adobe Premiere Creative Cloud 2017

Следващият видеотест използва Premiere Creative Cloud 2017 на Adobe за обработка на 4К видео, заснето с апарат Sony Alpha. Самото видео беше записано на Plextor PCIe SSD, а резултатът отиде на същия диск, за да се елиминира като променлива от това уравнение устройството за съхранение. Използвахме пресет Blue-Ray с максимално качество на рендеринг, като специално посочихме на Premier да използва процесора за задачата.

Повечето професионалисти не биха използвали CPU за тази задача, затова пуснахме проекта и с GeForce GTX 1080 като основен работен кон. И докато широкоразпространеното мнение е, че при използването на GPU за подобни задачи процесорът не е от съществено значение, резултатите показват друго. Няма да ви изненадаме ако кажем, че Coffee Lake се представя почти на нивото на осемядрените чипове в поредния тест. Да видим как стоят нещата при гейминга.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworldCore i7-8700K – гейминг производителност

Никой разумен геймър (такива все пак има) не би извадил 1000 долара за Threadripper, колкото и яко да звучи името и броя ядра на този процесор. Когато обаче говорим за чип на цена около 300 долара, практическите ползи в една геймърска система започват да имат значение и почти могат да оправдаят подобна инвестиция.

3DMark Time Spy

Първият тест е 3DMark Time Spy на Futuremark, които са известни с радващите окото тестове. За този специфичен тест записахме CPU резултата, който очевидно се фокусира върху производителността на процесора. Добрата новина за феновете на AMD е, че Ryzen побеждава безапелационно и няма как да изчеткаме Core i7-8700K в този случай.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Middle-earth: Shadows of Mordor

Работата е там, че Time Spy използва DirectX 12 и по-добрата работа с многоядрени системи. Много игри все още не могат да утилизират напълно това предимство. Тествахме Middle-earth: Shadows of Mordor с добавен пакет текстури с висока резолюция, за да видим реалното гейминг представяне на двата чипа. Преднината, която Ryzen имаше в синтетичния тест, тук е напълно унищожена, а процесорът на Intel дори излиза напред. При Ultra настройките двата чипа са с почти равен резултат – това е зона, запазена за видеокарти и тук процесорите не оказват кой знае какво влияние (3 fps).


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworldRise of the Tomb Raider Performance

При Rise of the Tomb Raider използвахме 1920x1080 резолюция и максимално качество в DirectX11 режим. Процесорът на Intel е безспорен победите – ако си мислите, че това се дължи на DX11, не е съвсем така. Пуснахме теста и с DirectX12 – резултатът беше дори по-отчетлив в полза на Core i7-8700K. Rise of the Tomb Raider наскоро получи пач, който оптимизира работата с Ryzen, което изглежда не е отразило особено – играта най-вероятно ползва едно ядро и разликата в тактовите честоти оказва своето влияние.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Deus Ex Divided

Лошите новини за AMD продължават при тестовете с Deus Ex: Mankind Divided. Това беше едно от заглавията, които AMD определи като подходящи за Ryzen. При Full HD резолюция и High настройки, Core i7 има значително предимство. Когато отидохме на Ultra, процесорът престана да бъде от значение.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworldAshes of the Singularity: Escalation

Последният тест при чистите игрови заглавия беше Ashes of Sigularity: Escalation. Тази игра е направена с идеята да покаже предимствата и възможностите на Directx12. Използвахме Full HD резолюция и настройки Crazy. Интересното тук е, че Oxide са заложили тест, който обръща специално внимание на процесора. При избор на този режим, Ryzen излиза напред и това е изключението в цялостната тестова картина – главно заради по-доброто използване на DirectX12 в Ashes.


Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция

© Мариян Славов, pcworld


Заключение

Крайната оценка на новото поколение на Intel зависи основно от два фактора – производителност и цена. Чистата производителност на Core i7-8700K е доста впечатляваща – високата тактова честота и ефективната микроархитектура нареждат този чип до процесори, които имат с две ядра повече.

Когато Intel отговори на Threadripper предизвикателството и отново пое короната с 18-ядрения Core i9-7980X и 16-ядрения Core i9-7960X, не се вдигна толкова шум, главно заради главозамайващите цени на горните два процесора. При Coffee Lake нещата стоят по различен начин – това са процесори, които Intel се надява да продаде и то в големи количества. Те са и директен конкурент на похвалените в последно време в медийната действителност Ryzen. Цената на Ryzen 1700X е почти идентична с тази на Core i7-8700K, което прави сравнението още по-релевантно.

С всичко написано дотук ни най-малко не искаме да неглижираме фамилията Ryzen на AMD, именно това завръщане даде повод на Intel да вземе мерки и да започне работа в сегмента на потребителските системи с повече от четири ядра. Както се вижда, резултатът е налице и имаме все по-добри и по-достъпни процесори, а Core i7-8700K е живият пример за това.

Какво точно да си купите?

Изберете Core i7-8700K пред Ryzen 7 1700X, ако използвате компютъра си предимно за гейминг, офисни приложения, браузване и не възнамерявате да използвате специфични приложения за създаване на съдържание. Изберете Ryzen 7 1700X пред процесора на Intel, ако търсите машина за създаване на съдържание, но не сте готови да похарчите 1000 долара за Threadripper. Единствената причина да изберете Core i7-7700K пред двете по-горни предложения, е ако имате под ръка дъно с чипсет Z270 или намерите процесора на много добра цена.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.