Tyxo.bg counter

Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

Fractal Design Focus G е една много добра бюджетна кутия, която предлага функционалност, сглобка и качество на материалите, несъизмерими с масовите, безименни, китайски кутии на пазара...

Fractal Design продава у нас компютърни шасита и захранвания от 2012 г. През това време продуктите на компанията си спечелиха репутация сред родните потребители със своя интелигентен дизайн, качествена изработка и добра цена.

Най-новият модел компютърна кутия Focus G на шведите от FD обединява всички тези неща, но същевременно се движи и в доста нова посока.Тя е бюджетно ориентирана PC кутия, с компактни размери, масивен акрилен прозорец на страничния панел и амбиция да бъде тиха.

Независимо от нейното бюджетно позициониране, FD Focus G се предлага в разширен цветови диапазон - черно, бяло, синьо, петролно синьо, мистично червено и оръжейно сиво. Визуалната страна на кутията е подсилена с двата предни вентилатора, с WLED подсветка, които осигуряват и определено количество светлина за интериора.

Това поставя известно предизвикателство, защото трябва максимално да се постараете при сглобяване на системата ви, така че да има добър и спретнат вид, тъй като всичко ще бъде на показ през прозрачния прозорец.  

Технически характеристики

Поддържани формати на дънни платки: ATX, Micro-ATX, Mini-ITX. 
Разширителни слотове:  7 бр.
Фабрично инсталирани вентилатори: 2x 120 mm FD Silent Series LL 
Максимален брой вентилатори: отпред  - 2x 120/140 mm,  таван- 2x 120 / 140mm, отзад - 1x 120 mm, под - 1x 120 mm. 
Поддръжка на AIO водни радиатори: отпред 1x 120/140/240/280 mm, таван - 1x120 mm / 240 mm, заден панел -1x 120 mm. 
Слотове за 5.25 " устройства: 2 бр.
Слотове за вътрешни дискове: 2x 3.5" /2.5 " и 1x 2.5"
Размери (ВxДxШ): 443 mm х 464 mm х 205 mm
Fractal Design Focus G отблизо

На външен вид  FD Focus G изглежда подобно на редица вече съществуващи модели кутии, с близки размер. Лицевият панел е черен при всички цветови варианти, като е изработен от перфорирана алуминиева мрежа, за да може през него да преминава въздушния поток. На него, в горния му край, са поставени две декоративни капачки (от същия материал), маскиращи отворите за инсталиране на външни 5,25” устройства. 


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworldFractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworldНай-отгоре на кутията се намира контролният панел, както и перфорираните отвори за извеждане на топлия въздух от кутията. На контролния панел са разположени стандартните управляващи бутони – PowerON и Reset, а също така и LED диода за активността на дисковата подсистема.
Там се намират и двата USB порта, като единият от тях поддържа стандарта USB 2.0, а другият – USB 3.0. Също така не са пропуснати и аудио портовете (двата женски жака), предназначени за включване на слушалки и микрофон.

Вътре кутията изглежда сравнително просторна (в контекста на размерите й), но  ако решите да инсталирате 240 mm воден радиатор на тавана й, ще установите, че  пространството не е никак голямо.
Всъщност, конструкторите на Focus G са работили за оптимизиране на размерите в хоризонтална посока, за да е възможно да се монтират най-дългите графични карти, достъпни на пазара. 


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld

Именно поради тази причина, касетата за монтиране на трите 2.5/3.5“ дискове е закрепена за пода и височината й, не надхвърля тази на захранващия блок. От друга страна касетата за закрепване на двете външни 5.25” устройства е изнесена в горната част, като по този начин в централната част, където обикновено се намират графичните карти, разполагате с почти цялата дължина на шасито.
По такъв начин могат да се монтират графични карти с дължина до 380 mm. Ако планирате да монтирате воден радиатор на лицевата страна, трябва да го вземете предвид това, защото той ще изяде част от тези 380 mm. 
Захранването на FD Focus D е предвидено да се монтира на пода на шасито, (което през последните години се превърна в стандарт), като се поддържат PC ATX захранващи блокове с дължина до 230 mm, което на практика означава, че спокойно могат да се монтират повечето достъпни 1000W-1200W модели захранвания на пазара. 
Дънната платка се монтира непосредствено над захранващия блок, посредством дистанционери. Самата тава, на която ляга, има изрязан огромен отвор, зад процесорния цокъл, за лесен монтаж и демонтаж на място на различни CPU охладители.  
На тавата, на която ляга дънната платка, има изрязани отвори, предназначени за кабелния мениджмънт.
Разбира се, предвид ценовото позициониране на кутията, липсват гумените протектори за тези отвори, въпреки че това едва ли е някакъв съществен проблем. Но би било по-добре да ги има, предвид, че едва ли биха натоварили себестойността с повече от няколко стотинки. Същото се отнася и за липса на протектори от вътрешната страна на двата вентилатора, но това е друга тема.  
Разстоянието между десния страничен панел и тавата, на която ляга дънната платка, не е особено голямо, но е достатъчно, за да могат да се прекарат кабелите оттам. Предварително монтирани скоби отзад, за кабелите няма, така че ще трябва да разчитате на пластичните (тип „свинска опашка“, по нашенски), които пристигат в комплекта.
Сглобяването на PC системата във FD Focus D премина добре, без някакви особени драми. Единственият леко дразнещ момент беше, че нямаше нормален начин, по който да се демонтира касетата за закрепване на 5.25-инчовите външни устройства.
Аз, както и много други потребители, отдавана не използвам оптични дискове и бих искал да спечеля малко пространство на тавана на кутията, където да монтирам малко по-лесно водния си 240 mm радиатор. Касетата за 5.25-инчовите устройства е закрепена посредством нитове, което означава, че ако искате да я демонтирате, трябва да пробиете нитовете със свредло.
FD Focus G пристига фабрично с монтирани отпред 2x120 mm вентилатори. Пред тях е поставен прахов филтър, но за да получите достъп до него, трябва да демонтирате лицевия панел на кутията.  
Подобен филтър е поставен и на тавана, като целта му е да възпрепятства влизане на прах отгоре. Всъщност, ако трябва да съм точен, прахов филтър има и на пода на кутията, който е предназначен за захранващия блок и за отвора на опционалния вентилатор.


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld

Разликата е, че този филтър е доста евтин и представлява парче перфорирано пластично фолио, на което отворите са прекалено големи, а именно - на пода на всяко помещение се концентрира най-голямо количество прах, което вентилатора на захранването много лесно засмуква.
Очевидно, целта на FD, с избора на материал за този филтър е била максимално снижаване на себестойността на продукта, но не съм убеден, че точно един филтър може да прекатури финансовите разчети.
Независимо от тези малки недостатъци, които открихме при  FD Focus G, кутията се представи много добре. Въздушният поток беше добър, а шумът доста нисък и като цялостен резултат беше по-добре, спрямо някои конкурентни продукти, като NZXT S340  и особено пък спрямо значително по-скъпата кутия INWIN 303, което показва, че инженерите на FD са свършили добра работа.

Заключение


Fractal Design FocusG – добра бюджетна PC кутия

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда от нашето представяне на FD Focus G, това е една доста прилична и ценово достъпна PC кутия, като ви предлага същото качество на сглобка, характерно и за значително по-скъпите модели на FD.
Разбира се, има място за подобрения, но винаги това е свързано с въпроса за цената, защото едно неприемливо ниво може да „дисквалифицира“ даден продукт. Не смятам обаче, че един прахов филтър, няколко гумени втулки, както и по-удобен начин за сваляне и поставяне на праховите филтри (магнити, жлебове и пр.), биха дали съществено отражение върху цената на кутията.
Като цяло Fractal Design Focus G е една много добра бюджетна кутия, която предлага функционалност, сглобка и качество на материалите, несъизмерими с масовите, безименни, китайски кутии на пазара.
Разбира се, това е дало отражение и върху цената на FD Focus G, но бюджетните потребители, търсещи оптимално съотношение цена/качество, ще останат много доволни от нея.  
За съжаление, все още не е налична на пазара у нас и няма официална ценова информация, но слуховете са за цена около 100 лв. 
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.