Tyxo.bg counter

Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

Геймърският лаптоп Lenovo Legion Y520, съчетава в себе си добър хардуер и способностти. Със своята достъпност, характерна визия и функционалност, ще заинтригува всеки един геймър, но все пак и той не е идеален и има слаби страни...

Ревю: Денислав Славчев
Ще ви представим  един нов модел геймърски преносим компютър на Lenovo, чиято премиера се състоя по-рано през тази година. Изглежда старата и известна геймърска серия IdeaPad Y на Lenovo, вече е история и е заменена от новата им самостоятелна серия Legion, която е и неин пряк наследник. При нея ще откриете две линии геймърски ноутбици - Y520 и Y720, като първата е базовата, а втората е високият клас. Линията Legion Y720  предлага повече функционалност, както и наличието на различни подобрения, като например охлаждащата система, използването на по-мощен хардуер и пр. Разбира се, всичко това е за сметка на по-високата цена.  При  Legion Y520 моделите ще откриете всичко, което ви е необходимо за гейминг, но фокусът е изместен към по-голяма достъпност, за сметка на някои понижени характеристики.  
Именно с тези две линии, серията Legion цели да удовлетвори множеството изисквания на потенциалните купувачи, при изборът им на геймърска преносима машина. 

От Lenovo ни изпратиха доста интересна тестова бройка от серията Legion – Y520.  Така и не можах да открия конкретният и модел. От една страна, тя принадлежи към базовия клас Y520, а от друга, графичната и карта не се предлага в тази моделна линия, а е запазена територия на Y720. 
 Четириядрен процесор Intel Core i7-7700HQ, графичен ускорител NVIDIA GeForce 1060! (карта, която не фигурира в моделите на Y520), 16 GB RAM памет, NVMe SSD + HDD... Май започва да става интересно? Но преди да ви споделим впечатленията си, нека първо да видим спецификациите на този ноутбук на Lenovo.
Технически характеристики на Lenovo Legion Y520
Процесор: Intel Core i7-7700HQ , 4-ядрен, 6MB L3 кеш ( 2.80-3.80 GHz)
RAM памет: 16GB DDR4-2400
Графична карта: NVIDIA GeForce GTX1060, 6GB GDDR5
Дисплей: 15,6” Full HD (1920x1080), AH-IPS с матов филм
Дискова подсистема: 1x 512 GB NVMe SSD + 2TB HDD
Мрежа: LAN 10/100/100 Mbps, Wi-Fi + Bluetooth 4.0
Портове: 1xUSB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Gen 1 (Type-C), HDMI, RJ-45, SD картов четец, 3.5 mm аудио жак (комбиниран) 
Батерия: 45Wh
Дебелина: 25,8 mm
Тегло: 2.5 кг.

Дизайн и конструкция на Lenovo Legion Y520
Думи като “типичен геймърски” най-точно охарактеризират външният вид на новия модел преносим компютър Legion Y520, на Lenovo, които много напомня дизайна на споменатата вече Y-серия на IdeaPad.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Lenovo Legion Y520 е изграден от пластмасов корпус (поликарбон), като това е едно от основните отличия с по-скъпата Y720 серия, която ползва в по-голямата си част алуминий.  Задната страна на капака на дисплея, както и долната страна на лаптопа са текстурирани като карбон.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Имитацията е наистина доста успешна и това го прави да изглежда страхотно, но още с първият си досег до него, установяваме, че ще имаме сериозен проблем с пръстовите отпечатъци – нищо не остава скрито-покрито.  Добрата новина е, че все пак се почистват лесно, за разлика от други материали (например алуминиеви повърхности). Независимо от пластмасата, която се използва, корпусът е учудващо здрав. Капака на дисплея е достатъчно твърд и не позволява усукване или опасна деформация при натискането му. Всичко това създава позитивно усещане за стабилност и здравина, което между другото е необходимо за един геймърски лаптоп.
Дисплеят се отваря с малко по-голямо съпротивление и поради тази причина ще е необходимо да го правите с двете ръце едновременно, а не централно с палеца на едната  – не че не може така, но не е така удобно. Не бих могъл това да го окачествя като някакъв недостатък, защото капака стои стабилно и не се клати.  Конструкцията е такава, че се използва една централна панта, с достатъчно голяма дължина, която стабилно държи капака към корпуса.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

От долната страна се намира голяма вентилационна решетка, през която охладителната система на Leon Y520 засмуква свеж въздух. Под решетката е поставена фина перфорирана мрежа, която до известна степен служи като прахов филтър. Може би отворите са прекалено големи, за да може да спира по-фини частици прах, но пък от друга страна, няма да се задръства така често, ако на негово място беше поставен по-фин или текстилен филтър. Все пак, трябва да се следи състоянието на решетката и ако се натрупа прах по нея, своевременно да се почиства.  Ако мога да обобщя - изобщо не е лесно  да се удовлетворят противоречиви изисквания и се налагат премислени компромиси. 
Прави впечатления, че на долния капак, няма никакви панели, които могат да се демонтират с цел достъп за ъпгрейд. Даже по подобие на ултрабук компютрите, не е предвидено и батерията да се демонтира. Ако искате да правите какъвто и да е ъпгрейд, то това задължително ще трябва да се случва в оторизиран сервиз, защото в противен случай може да ви отпадне гаранцията.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Странично на лаптопа (от ляво и от дясно) са разположение всички I/O портове.
От лявата страна ще откриете захранващият куплунг, LAN порта, аудио жаковете, както и един USB 2.0 порт.
От дясната страна пък са разположени HDMI порт, 2x USB3.0 порта, един USB 3.0 Type C порт и картов четец.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Фронтално няма нищо интересно в конструкцията на Legion Y520, докато отзад, ясно сe вижда вентилационният отвор, който е така разположен, че капака на дисплея не го закрива при никакво положение. Това е много важно за доброто охлаждана, а както знаем един геймърски лаптоп винаги има нужда от такова.
Като цяло, мога да кажа, че конструкцията на Lenovo Legion Y520 е много грамотно направена и независимо, че е пластмасова, предлага достатъчна здравина, не отстъпваща по нищо на доста алуминиеви решения. Именно използването на пластмаса е позволило теглото на този лаптоп ( 2.5 кг.), да не надвишава това на стандартен такъв, което на практика не представлява проблем, всекидневно да го носите с вас.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

След отваряне на капака с дисплея, се открива една типична геймърска гледка – клавиатура с червени кантове на клавишите и съответно червена LED подсветка.  Панелът около клавиатурата, е също пластмасов с матово покритие, което е много приятно при допир. Веднага се набиват на очи маркираните WАSD бутони, които са основни за всеки един геймър. Клавиатурата е с голяма, но с малко по-специфичен дизайн на някои бутони. Например клавишът Enter  е намалил големината си, а пък стрелките са увеличени като размер. Това второто е наложило и преместване на цифровия клавишен блок в горния край. В края на краищата това е геймърски лаптоп.  Всички допълнителни функции, като включване на подсветката, регулиране на яркостта, мултимедийните бутони, се управляват посредством бутона Fn. Клавиатурата е еднакво добра за писане и игра. Честно казано, по-дълбокият ход на клавиша, който има, лично на мен ми е по-удобен за писане, отколкото стандартен бизнес тип лаптоп. Все пак това не е профи геймърски лаптоп, и се предполага, че няма да се ползва единствено за игри.
Тъчпадът е доста добре направен. Той е неподвижен, с отделни бутони. Сравнен с този, предлаган в моделите IdeaPad Y, е направо качествен скок, въпреки, че рядко ще видите геймър, да използва тъчпад.
Над клавиатурата, от двете страни на пантата на дисплея, са разположени високоговорителите на звуковата подсистема.
Единственото нещо, което не ми хареса в конструкцията на Lenovo Legion Y520, това е дебелата рамка на дисплея – усещането, е че имате пред вас лаптоп, от началото на настоящия век. 

Качество на изображението
Противно на моето очакване, в Lenovo Legion Y520, се използва 15,6”, FHD (1080p) AH-IPS матрица, производство на LG-Philips. Първоначално, малко странно ми се видя избора на такава матрица, при положение, че това е геймърски лаптоп. Обикновено понятия като геймърски и TN дисплей вървят ръка за ръка. Независимо от недостатъците на TN дисплеите, спрямо IPS и VA панелите, като по-лошото цветопредаване и малки ъгли на видимост, те имат едно съществено предимство, а то е много ниското време за реакция на матрицата, което ги прави най-удачни за гейминг.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Именно поради тази причина, всички професионални геймърски монитори са именно екипирани с TN матрици, а не с IPS/VA и производните им. Причината, за да се спрат на такава матрица от Lenovo е близо до ума – това не е професионален модел, което означава, че ще се използва освен за гейминг и за всичко останало и в този случай, подобно решение е по-балансирано. От друга страна, въпросната AH-IPS матрица е от евтините варианти на IPS технологията, която, подобно на TN матриците, e 6-битова. Тоест, единственото предимство спрямо TN е в значително по-големите ъгли на видимост.
Впечатленията ми от въпросната матрица са, че е посредствена. На първо място, изображенията в повечето игри са тъмни (липсва яркост) и е необходимо да се увеличи яркостта до края, за да се вижда що годе нормално. От друга страна, самите цветове са някак размити и безлични.
Звук
Звуковата подсистема на Lenovo Legion Y520 е дело на Harman и осигурява качество, доста над средно ниво. Звукът е достатъчно силен и чист за този клас преносими компютри. Разбира се не очаквайте никакви чудеса и приемете за даденост липсата на бас. Все пак това е лаптоп.
Хардуер
Lenovo Legion Y520 е снабден с 2.8GHz (3.8GHz turbo boost) процесор Intel Core i7-7700HQ, (4c/8t) с 6GB L3 кеш и TDP=45W. 
Системната памет е 16GB DDR4-2400. Дисковата подсистема е хибридна и е изградена от NVMe SSD с капацитет от 512 GB, производство на Samsung, който се използва като системен диск и  2TB 2,5” HDD на Seagate за съхранение. 


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld



Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld



Графичната карта е NVIDIA GeForce GTX1060 със 6 GB графична памет. Точно поради наличнието на тази графична карта, не можах да открия точния модел на конкретния тестов лаптоп Legion Y520, защото по спецификация, в тази серия, най-голямата графична карта, която се поставя е GTX 1050 ti, а GTX 1060 е предназначена за моделите от високият клас - Y720.
По-бързата графична карта, означава повече fps-и в игрите, но не очаквайте, да се представя по същият начин, както например Y720 или друг модел с аналогичен хардуер и по-добро охлаждане. Именно охлаждащата система е ключа към различните резултати, които се постигат от аналогични система. За жалост, нямаме възможност да съберем всички геймърски модели с такъв хардуер и да ги сравним, но можем да сравним някои стандартни тестове с данни, които се намират в интернет мрежата. Например нашият Legion Y520, постига в 3Dmark FireStrike, за производителност на графичната подсистема 10248 точки, което определено е доста по-добър резултат, който постигат моделите с GeForce 1050 ti, но е и по-слаб от добрите постижения на моделите с GTX1060 – около 11500 точки.
  
Охлаждане
Охладителната система на един геймърски лаптоп, трябва да е подсилена, спрямо такъв с общо предназначение. На пръв поглед изглежда, че от Lenovo не са променили изобщо дизайна на охлаждането, спрямо IdeaPad Y50 или поне, не съществено, а това не е особено добре, защото предходните модели, не можеха да се похвалят с някаква достатъчно ефективна реализация.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

При Legion Y520 виждаме същите два вентилатора. Явно от Lenovo са много наясно с проблема и за да подобрят все пак малко нещата с охлаждането при Y520,  са премахнали текстилния прахов филтър от долния капак и използват само пластмасова мрежа. Това разбира се, ще го проверим. При теста на охлаждането, използвах симулация на реално натоварване – процесорно натоварване около 65% и графично натоварване100%. Идеята е, че няма такъв реален сценарий, при който GPU и CPU да са едновременно 100% натоварени.


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

След около два часа и половина, температурата на графичната карта беше 70C, което  е повече от добре, но на процесора беше скочила на 83C. На пръв поглед изглеждаше, че всичко е ОК, независмо, че температурата на процесора беше на ръба и нямаше регистрирано тротване.  След като реших да видя, до каква температура, ще се нагрее процесора, ако го натоваря само него на 100%, констатирах нещо странно. След пускане на тества, честотата му падаше на 2.7 GHz, тоест със 100MHz под базовата честота по спецификация (2.8GHz). Всичко това обясняваше, успешното преминаване на температурния тест.  Реших да тествам и със Cinebench R15 и нещата си дойдоха на място – 663 точки. Резултат, който е нисък за Intel Core i7-7700HQ или типичен за стандартен лаптоп за обща употреба, снабден със същия процесор. Всичко това показва, че охлаждането не е на достатъчно добро ниво и поради тази причина, процесора работи на много ниски честоти, даже под фабричната, което пък е абсолютно некоректно. Разбира се, трябва да се отчете факта, че това не е профи геймърски лаптоп, каквито са да речем Alienware и не е редно да очакваме да се справя по същия начин с горещината, но поне трябва да се представя типично за класа си.
Батерия
Батерията на  Lenovo Legion Y520 е с капацитет 45000mWh. Тя се води несменяема (от потребителя), но след като се свали долния капак, може да се демонтира. Разбира се, всичко това е възможно да стане само в сервиз. 


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Времето, което издържа батерията при сърфиране в интернет с включен Wi-Fi адаптер беше 3 часа и половина, което е доста под средното за този клас лаптопи. 
Гаранция, софтуер и цена
Lenovo Legion Y520 пристига с предварително инсталиран 64-битов  Windows 10, както и няколко помощни инструменти на Lenovo, като най-значимият от тях е.  Lenovo Nerve Sense, който служи нещо като контролен център за всичко свързано с игрите. Също така, от него може да увеличавате оборотите на вентилаторите и да задавате приоритет на конкретни приложения във вашата мрежа. 
Гаранционният срок на лаптопа е 24 месеца, а базовата цена от която започва Y520 линията е 1800 лв.

Заключение


Lenovo Legion Y520 – достъпният геймърски лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Lenovo Legion Y520 е плод на един добър замисъл на Lenovo, а именно, да обособи две линии геймърски лаптопи – нисък и висок клас. Това е позволило, на Legion Y520, да бъде широко достъпен, за сметка на използване на по-евтини материали и хардуер.(Абстрахираме се от нашия конкретен тестов модел, тъй като за момента той няма аналог сред тези модели, които се предлагат в търговската мрежа). По-евтини материали, не винаги означават по-лоши и нагледен пример за това е Legion Y520. Независимо, че той е изработен от пластмаса, има достатъчна здравина, аналогочна на тази, която предлагат моделите направени от алуминий. Също така, използването на пластмаса е позволило да се снижи теглото на Y520, до това на стандартен лаптоп, както и възможността да се декорира – в случая имитация на карбон -, което придава на моделите автентичен вид. 
Съвсем нормално Legion Y520 е да има и слаби страни. Най-съществените са свързани с охлаждането му, което реално е непроменено от предходните модели IdeaPad Y, както и сравнително тъмния и с бавна реакция дисплей. Може би в случая една TN матрица наистина щеше да си бъде на мястото, но това е мое лично мнение, тъй като вече споменах, че това не е професионален геймърски лаптоп.
Като цяло Lenovo Legion Y520 е добро геймърско предложение и с добрата си цена, неминуемо ще предизвика интерес сред потенциалната аудитория. Още повече, че на същата цена, трудно може да се открие конкурентно решение, предлагащо аналогичен хардуер.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.