Tyxo.bg counter

Cooler Master N500 – малкият гигант

Cooler Master N500 ще удовлетвори напълно всички бюджетни потребители, които търсят качествено решение на поносима цена

Автор: Денислав Славчев

През пролетта  на тази година Cooler Master анонсираха новата си N серия шасита, която е бюджетно ориентирана. Характерното за нея е, че разполага с възможност за монтиране на воден радиатор с размер до 240 mm, както и наличието на конструкция, способстваща за подобряване на въздушното охлаждане. Отличителна черта на марката е също семплият, но стилен дизайн.  Съвсем наскоро в нашата редакция пристигна моделът  N500-KKN2  на Cooler Master, с който ще ви запознаем в този материал.Той, както се вижда, е  шаси тип „кула” с формат mid-tower. Интересно е да се знае, че този модел се предлага в цели четири модификации, като това е означено в маркировката на модела - символите след N500. Разликата между тези модификации се състои в конфигурацията на челния I/O панел на кутията и наличието на декоративен прозорец или перфориран отвор за вентилатор на левия страничен капак.    Конкретните конфигурации на четирите версии са:Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld


ККN1 – стандартен страничен капак и лицев панел с 2xUSB 2.0 и 1xUSB 3.0 порта

KKN2 – стандартен страничен капак и лицев панел само с 2xUSB 3.0 порта

KWN1 – страничен капак с прозорец и лицев панел с 2xUSB 2.0 и 1xUSB 3.0 порта

KWN2 – страничен капак с прозорец и лицев панел и само с 2xUSB 3.0 порта

Спецификации:Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworldN500-KKN2 – поглед отблизо

Шасито е с черен матов цвят, като дизайнът му е много изчистен. За направата му е използвана стоманена ламарина с дебелина 0,8 мм.Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld


Лицевият панел е перфориран (тип „мрежа”), за да се осигури равномерно и постоянно охлаждане в шасито. В горния му край има три свалящи се панела, които са с декоративна цел и закриват трите отсека за монтаж на външни 5,25” устройства. Като една модерна компютърна кутия N500 е без предвиден отсек за монтаж на FDD устройство, нещо, на което повечето производители не обръщат особено внимание, и по инерция до ден-днешен предвиждат такъв.Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

В дясната страна на лицевия панел са разположени бутоните за включване/изключване и рестартиране. Също така там се намират и LED индикаторите за статуса на захранването и активността на дисковата система. В най-горния край е челният панел с двата USB 3.0 порта.


Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

След като се демонтира лицевият панел, в долния край на шасито се вижда тих и мощен 120 мм вентилатор, който засмуква въздух от околното пространство и го вкарва вътре, като същевременно охлажда и твърдите дискове, защото пред него е разположена касетата, където се монтират.


Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

Над този вентилатор има предвидено място за монтиране на още един такъв, който обаче не е включен в комплекта и се купува допълнително.


Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

Левият капак на шасито е с перфорация за монтиране на страничен вентилатор. Особеното тук е предвидената възможност за монтиране на 2х120мм вентилатори. Закрепването на страничния капак към шасито е посредством два винта, които са с накатка, така че за целта не ви е необходим никакъв инструмент, тъй като може на ръка да се завият и развият. След сваляне на страничния капак на N500 се открива гледката на интериора на шасито.

()

Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

Отвътре то изглежда доста просторно за габаритите си. Интериорът е също в черен мат цвят, което напоследък е много модерно.Самото шаси е конструирано за долен монтаж на захранващия блок.


Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworldCooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

На дъното на кутията има перфорирани зони, където се намира вентилаторът на захранващия блок плюс място за още един допълнителен 120 mm вентилатор. За захранващия блок е предвиден и прахов филтър, който по същество представлява парче от пластична мрежа, която даже не е с много фини отвори. Това на практика означава, че все пак финият прах безпрепятствено ще прониква в захранването. Кутията побира в себе си пълноразмерни ATX дънни платки, както и такива с по-малки формати. Поддържат се платки с до 7 ATX слота. Прави впечатление наличието на голям правоъгълен отвор на тавата, на която се монтира дънната платка. Той вече е стандартен за повечето кутии, като обезпечава монтиране и демонтиране на охлаждания на процесора, без да се налага сваляне на дънната платка – нещо, което отдавна са го оценили ентусиастите.


Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

При N500 е предвиден и кабелен мениджмънт, за което говорят няколкото продълговати отвора на тавата, откъдето се прокарват кабелите. За съжаление поради гонене на себестойност те не са с гумени тапи, както при по-скъпите си събратя, но това не е „болка за умиране”.  Шасито стандартно пристига с още един монтиран 120 мм вентилатор.


Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld

Той се намира на задния панел, отляво (гледано отвътре, или отдясно, гледано отвън) на отвора за I/O панела на дънната платка , който изкарва част от загретия въздух в шасито. Над него и тавана на кутията са разположени и два отвора, които са предназначени за маркучите на външно водно охлаждане.Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld


Самият таван е силно перфориран, като на него е предвидено да се монтират два 120/140 мм вентилатора или един 240 мм. От вътрешната страна на тавана е поставен прахов филтър, който обхваща цялата перфорирана зона. Възниква обаче въпросът е за какво е предвиден този филтър, тъй като тук се монтират изкарващи извън кутията въздух вентилатори.Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld


Праховите филтри се поставят само на вкарващите вентилатори, тъй като целта им е да попречат на праха от околната среда да влезе вътре в кутията, докато на изкарващите вентилатори това е абсолютно безсмислено. Даже и при монтиране на водно охлаждане то се слага така, че вентилаторите, които охлаждат водния радиатор, да изкарват затопления въздух извън кутията. Единствената причина за такъв филтър, в която има известен резон, е да пречи на падащите отгоре частици прах да не проникват в кутията. Както и да е, този спорен филтър осигурява широка база за експерименти. Но нека да продължим.Cooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld


Разстоянието между горния край на дънната платка и тавана на кутията е напълно достатъчно за монтиране на водно отхлаждане с 240 мм радиатор от типа на Cooler Master Eisberg 240L Prestige (надяваме се в някой от следващите броеве да ви запознаем с него) или с Cooler Master Seidon 240M.  Също така на мястото на изкарващия 120 мм вентилатор е предвидено място за монтиране и на малките модели водни охлаждания на компанията, снабдени с единичен воден радиатор. Cooler Master N500 осигурява място за монтаж на 4x3.5” HDD диска в касета, която е завъртяна на 90 градуса, и по този начин се осигурява по-голямо вътрешно пространство. Над тази касета има още една пластмасова касета, която е предвидена за монтаж до 3x2.5” HDD или SSD дискове и която не е свързана с касетата за монтаж на външни 5,25” устройства. Това решение позволява тази иначе компактна като размери кутия да се побере от висок клас графична карта с дължина до 405 мм/15.9 инча. Ако обаче ще правите мулти-GPU конфигурация с две графични карти, тогава ще ви се наложи да демонтирате касетата за SSD дисковете, която също е закрепена с два болта, предвидени да се развиват и завиват на ръка. По този начин ще се лишите от касетата за SSD дискове, но пък, от друга страна, в такъв клас машина твърдите дисковете не са повече от два, така че в долната касета ще може да си монтирате SSD диска посредством преходник, който идва заедно с почти всички SSD устройства.


ЗаключениеCooler Master N500 – малкият гигант

© PCWorld България, pcworld


Cooler Master N500 е едно доста приятно шаси, позиционирано в ниския клас, където бюджетът е главен определящ фактор за покупка. Независимо от това, качеството на изработка и използваните материали при Cooler Master N500 са на достатъчно добро ниво. Даже по отношение на прецизност на сглобката това шаси превъзхожда някои значително по-скъпи конкурентни модели. Самата кутия предлага доста добри възможности за охлаждане на компонентите в нея, даже е предвидена възможност за монтиране и на водно охлаждане. Добре обмисленият интериорен дизайн на N500 позволява в тази иначе не голяма кутия да се приютят топмодели графични карти, които обикновено имат проблем заради размерите си с ниския клас шасита. Гъвкавата система от две дискови касети, както и наличието на различни опции за челния и страничния панели, дават възможност да изберете оптималния вариант за конкретната конфигурация. Също така не е забравен и кабелният мениджмънт и кутията предоставя добри възможност за това. Тъй като при N500 е определяща цената, от Cooler Master са успели да намалят себестойността, и то не за сметка на качеството, а за сметка на допълнителните екстри.  Казано накратко, Cooler Master N500 ще удовлетвори напълно всички бюджетни потребители, които търсят качествено решение на поносима цена.

Ориентировъчна цена (с ДДС): 134 лв.

Предоставено от: Cooler Master

Плюсове:

+ компактни размери

+ възможност за монтиране на топ-VGA карти

+ отлична вентилация+ възможност за монтиране на 240 мм воден радиатор

+ добра цена 

Минуси:

- не всички отвори за вентилатори са обезпечени с прахови филтри

- липса на гумени тапи за отворите на кабелния мениджмънт
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.