Tyxo.bg counter

Как да свържем външен монитор с лаптопа

Повечето лаптопи разполагат с поне един порт за свързване с монитор или проектор – HDMI, VGA, DVI или DisplayPort. Някои от последните ултрамобилни се нуждаят от специални преходници, които не винаги се доставят в комплект.

При настолните машини би трябвало да е лесно: просто поглеждате с какви портове разполагате на гърба на компютъра и ги сравнявате с тези на монитора.

Ако все още не сте се сдобили монитор, то си изберете такъв, имащ същия порт като този на лаптопа. Понякога е възможно да се ползвaт преходници, като например от DVI-I (да не се бърка с DVI-D, който не носи аналогов сигнал) към VGA. Също така DVI може да бъде конвертиран към HDMI, но вторият не може да бъде конвертиран към VGA.

Най-новите преносими компютри обаче може да разполагат само с USB-C портове. Това е същият стандарт, който ударно навлиза и при смартфоните. В този случай вероятно ще трябва да се сдобиете с преходник USB-C > HDMI или USB-C > DisplayPort, в зависимост от това с какво поддържа конкретният монитор.

На картинката долу можете да видите какви портове да търсите по двете устройства.


Как да свържем външен монитор с лаптопа

© Александър Главчев, pcworld

Как да настройм втория екран под Windows

След физическото свързване на монитора и компютъра, ще трябва да настроите някои неща в операционната система. Примерите са за Windows 10.

Стъпка 1. Най-често при включване на монитора операционната система сама ще разпознае и задейства новия хардуер. Ако не виждате нищо на екрана, то използвайте неговото меню, за да изберете верния вход, откъдето идва сигналът. В повечето случаи това става автоматично, но не винаги.

Стъпка 2. На компютъра отидете на Start>Settings>System, където по подразбиране ще попаднете в раздела за настройки на екрана.


Как да свържем външен монитор с лаптопа

© Александър Главчев, pcworld

Стъпка 3. Имате на разположения няколко опции за това какво какво да се показва на всеки от свързаните монитори.

  • Duplicate: На втория монитор се изобразява същото, като на основния;
  • Extend: Работната площ се разширява и върху новия монитор;
  • Show only 1 или 2: Ще се използва само единият от дисплеите, кликнете за да разберете кой от двата кой номер е.


Как да свържем външен монитор с лаптопа

© Александър Главчев, pcworld

Друг начин за превключване между тези режими е да потърсите функционален клавиш на клавиатурата, върху който има символ с два монитора. С натискане Fn бутона в комбинация с въпросния клавиш можете да превключвате между режимите.

Стъпка 4. Ако изберете Extend опцията, можете да местите мониторите така, че разположението им да съвпадне реалното такова на бюрото ви. Колкото по-голяма е резолюцията, толкова ще е по-голям съответният правоъгълник.

Стъпка 5. Настройте резолюциите на всяко устройство и погледнете опциите за размера на текста в Advanced display settings. Ако вторият екран е с висока резолюция, то може да е удачно да увеличите размера. Най-често 150% или 200% е достатъчно.


Как да свържем външен монитор с лаптопа

© Александър Главчев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.