Tyxo.bg counter

Стотици Android телефони се продават с предварително инсталиран малуер

Засегнати са по-евтини устройства, които не са сертифицирани от Google.

 

Дори да сте внимателни и да избягвате подозрителните уебсайтове и приложения, нищо не можете да направите, ако във вашия смартфон има предварително инсталиран малуер. Именно такъв е случаят със стотици различни устройства, които не са сертифицирани от Google на производители като ZTE, Archos и myPhone. Потребителите на подобни телефони ще виждат изскачащи реклами и други досадни проблеми. Но тъй като адуерът е инсталиран на фирмуер ниво, то той е изключително труден за премахване, отбелязват от Avast Threat Labs.

Това не е първият път, когато лоши приложения са предварително инсталирани на устройства - например, Lenovo разпрати Superfish малуера с чисто новите си компютри. Това обаче е един от най-големите скандали, свързани с малуер, който е инсталиран на Android устройства. Освен това в сегашния случай зловредният софтуер може да засегне много повече потребители.

Съществуват няколко различни варианта на пакети със зловредни Android приложения, но те работят на един и същи принцип. Заразените приложения са инсталирани по скрит начин в списък със системни приложения в настройките. Те свалят малък файл, който насочва приложението какви други файлове да намери. След това тези файлове също се свалят и се инсталира пакет с Android приложения от посочен URL.


Стотици Android телефони се продават с предварително инсталиран малуер

© Мария Динкова, pcworld

Ако адуера открие антивирусен софтуер, то всички подозрителни действия ще бъдат спрени. В противен случай ще се появяват реклами на игри, докато сърфирате в браузъра по подразбиране. Това определено не е добре, но ще стане още по-лошо, ако се инсталира някоя от тези игри.

Основните засегнати страни са Русия, Италия, Германия, Обединеното кралство и Франция. Въпреки усилията на Avast към момента адуер сървърите все още работят и много потребители продължават да се оплакват от лоши реклами.

От Avast са се свързали с Google, които са предприели стъпки за намаляване на зловредните възможности на приложенията при няколко модела устройства. Разбира се, другото решение е да се използва мобилен антивирусен софтуер. Той трябва да изтрие компрометирания пакет с Android приложенията, но вие ще трябва ръчно да влезете в настройките и да деактивирате заразените приложения.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.