Tyxo.bg counter

Как се използва TOR

Чувството, че някой ви нaблюдава вече не е проява на параноя, а обективна реалност. Действиятa ни онлайн се следят постоянно, независимо дали желаем това. Ако искате да промените този факт, то TOR е перфектният инструмент.

Поверителността в интернет се превръща във все по-гореща тема. За да съхранят личното си пространство онлайн много хора се възползват от The Union Router (TOR), когато сърфират из Мрежата. 

TOR предлага широки възможности за онлайн защита като криптира данните ви и прехвърля сигнала ви през сървъри по цял свят. По този начин дори интернет доставчикът ви няма как да разбере кои сайтове посещавате.

Как да използваме TOR? 

Въпреки сложната система, която се крие зад това съкращение, TOR е лесен за употреба и предлага обичайните за един уеб браузър функции. 

Първо, свалете приложението от официалния сайт на проекта.

Стартирайте го и на екрана ще се появи прозорец с настройки. Кликнете върху “Connect”.

TOR браузърът ще ви свърже със споменатата мрежа от сървъри, което може да отнеме малко време. След това приложението е готово за употреба.

Въпреки, че не изглежда толкова модерен като останалите популярни браузъри, TOR на практика функционира по същия начин като Chrome, Edge или Firefox (и дори е базиран на кода на последния от изброените). 

Целта на приложението е да установи баланс между сигурността е ефективността при ползване на интернет. Ако изберете максималното ниво на сигурност, то скоростта на браузване ще спадне значително, а някои страници изобщо няма да работят.

За да настроите желаното ниво на сигурност кликнете върху зелената луковица вляво от адресното поле. Споменатият баланс зависи от личните ви предпочитания (или паранои). Дори най-ниското ниво на сигурност обаче сте значително по-добре защитен спрямо някой обикновен браузър.

Ако ползвате интернет, то почти със сигурност прибягвате до търсачки като Google. За да не ви следят тези услуги, ще ви се наложи да прибегнете до алтернативи като DuckDuckGo или Diconnect.me, препятстват събирането на ваши данни.

TOR също така позволява посещаване на сайтове с адреси, завършващи на “.onion”. Те не се откриват от останалите търсачки и трябва ги посещавате директно. Както може да се очаква те предлагат доста по-висока сигурност, но и, както можете да се досетите, биха могли да съдържат нелегално съдържание. Така че – внимавайте!

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.