Tyxo.bg counter

Индийски символ e способен да срине операционната система на iPhone

Знакът от езика телугу създава огромни проблеми - устройствата на Apple не могат да го разчетата и блокират

Новооткрита грешка в iOS заплашва да срине вашия iPhone. Индийски символ от езика телугу (дравидски език, говорен основно в индийските щати Андхра Прадеш и Телангана, където има статут на официален) може да предизвика хаос в софтуера на вашето устройство.

IOS 11 ще се опита да изчисли символа, когато бъде поставен в текстовото поле, а приложенията, заети с тази дейност, ще блокират и ще се затворят. Проблемът се влошава още повече, когато бъдат включени чат или имейл приложения. Изданието PCMag изпробва тази грешка в софтуера на iPad, изпращайки съобщения, с вграден символ от телугу. Резултатът е тежка катастрофа, след като устройството се срива на мига, в който съобщенията са получени - лентата за известия на iOS не успява да обработи символите и принуждава цялата система да спре и да презареди. Но проблемите далеч не свършват дотук.

 

 

Съобщенията, съдържащи символа от телугу, могат ефективно да деактивират всяко приложение за чат или имейл, което се опита да ги разчете при стартиране. Facebook Messenger например директно се изключва, когато се натъкне на чат, съдържащ символа.

По-лошото е как другите приложения, от рода на Yahoo Mail, могат да възпроизвеждат непрекъснато грешката. Това е така, защото приложенията непрекъснато се опитват да дадат известие за имейлите, съдържащи въпросния символ, в резултат на което системата попада в порочен цикъл на периодични блокажи на операционната система.

За проблема предупредиха инженерите от екипа на производителя на софтуер Aloha Browser в началото на тази седмица. Те обясниха, че всъщност става дума за два преплетени символа от телугу, които в превод означават думата "знак". Грешката се появява, когато шрифтът San Francisco, който устройствата на Apple използват по подразбиране, се опита да ги изобрази, конкретизираха от Aloha Browser в Twitter.

За съжаление, iOS не е единствената операционна система, засегната от този проблем. Такива са още MacOS High Sierra (версия 10.13), заедно с новите версии на tvOS и watchOS.

Добрата новина е, че индийският символ не задейства тази грешка, когато се преглежда през интернет браузър, освен ако не опитате да го поставите в текстово поле като лентата за адреси например. От Apple обявиха, че работят върху преодоляването на проблема и то ще е факт в най-скоро време (бета версиите на iOS, macOS, watchOS и tvOS нямат този недостатък).

Като цяло, случаят засяга няколко слаби места на iOS, които се активират чрез манипулирани съобщения и могат да разрушат системата. Миналия месец разработчик на софтуер откри, че може да претовари приложението за съобщения на даден iPhone с помощта на специално създадена уеб връзка. При получаване на такова съобщение, смартфоните на Apple просто замръзваха и се рестартираха. За щастие на феновете на компанията, тя бързо разработи решение на този проблем.

Към момента проблемът “Телугу” със сигурност заслужава внимание, защото може да донесе много неприятности. Представете си, че някой, който ви мисли злото, ви бомбардира със съобщения, съдържащи символа. И въпреки това, устройствата, които са попаднали в този цикъл на рестартиране и блокаж, могат да бъдат поправени лесно. За целта трябва просто да изтриете имейлите, съдържащи знака, през браузър. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.