Tyxo.bg counter

Изходният код на важен софтуер на Apple изтече в интернет

Анонимен потребител публикува в GitHub изходния код на iBoot, еднa от ключовите софтуерни съставящи на продуктите на Apple. Компонентът отговаря за процеса по сигурно зареждане на iOS, операционната система, под чието управление работят iPhone и iPad. Вероятността Apple сама да е публикувала кода е почти нулева, така че най-вероятно става дума за кражба.

iBoot е една от първите програми, която се стартира след пускане не устройството. Всъщност, преди нея е само Boot ROM. Софтуерът зарежда и проверява дали ОС има всички необходими дигитални сигнатури от Apple. Аналогична система при персоналните компютри е BIOS.

В описанието към пакета в GitHub се говори, че кодът е за остаряла версия на операционната система, iOS 9 (настоящата е 11), но е почти сигурно че част от него все още се използва. Компилирането е невъзможно, тъй като някои компоненти липсват. Въпреки това автoрът предлага на изследователи (или „изследователи“) да търсят в него слабости.


Изходният код на важен софтуер на Apple изтече в интернет

© Александър Главчев, pcworld

Според експерти става въпрос за съвсем реална част от iBoot. Имайки предвид какви биха могли да бъдат последиците, това може би е един от най-сериозните течове напоследък.

Интересно обаче е да се отбелжи, че кодът не се е появил в интернет току-що. Той е бил забелязван в Reddit още през 2017 г., но явно малко хора са му обърнали внимание. Последният факт може да се интерпретира и че за хакерските среди той не представлява нещо особено ново или ценно.

Слабости в iBoot вече са използвани за хакване на устройства и разшифроване на потребителски данни.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.