Tyxo.bg counter

Ако сте с OnePlus 5T, то може би са откраднали данни за банковата ви карта

Около 40 хил. клиенти на китайската компания OnePlus са засегнати от кражба на информация за банкови карти от нейния интернет магазин. Данните включват номера, дати на изтичане, както и CVV кодове.

В основата на атаката стои зловреден код, който е бил инжектиран в страницата за плащания. Той е прихващал некриптирана информация от потребителските браузъри. Според компанията той е бил налице на сайта от пускането на OnePlus 5T през ноември миналата година. Засегнати са не само купувачи на смартфона, но и клиенти, пазарували други продукти. 

Засега не е ясно дали атаката е проведена дистанционно или вътрешно.

Според OnePlus инцидентът е засегнал само нови клиенти. Т.е. данните на онези, които са пазарували от нейния сайт по-рано вероятно не са изтекли. Компанията деактивира системата си за обработка на данни от банкови карти на 16 януари, след като се появиха съобщения за кражби на средства, забелязани от потребители. Онлайн магазинът продължава да приема разплащания през PayPal.

В OnePlus разследват инцидента с помощта на специализирана външна фирма. Засега не е ясно кога ще бъде възстановена възможността за директно плащане с банкова карта. От там допълват, че възнамеряват да подсилят сигурността, както и че разглеждат възможността да осигурят едногодишен кредитен мониторинг на засегнатите потребители.

Ако сте пазарували смартфон OnePlus 5T или други продукти от сайта на компанията през последните месец, то вероятно няма да е излишно да се свържете с банката издател на картата си и вероятно да я замените.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.