Tyxo.bg counter

Skype въвежда опция за водене на криптирани разговори и чатове

Ако се притеснявате за сигурността на своята комуникация, най-добре засега се придържате към приложения като Signal.

Приложението Skype стана последното, което въведе възможността за криптирани разговори. Microsoft използва протокола Signal на Whisper Systems в тестовата версия, която е предназначена за потребителите с мобилни  или десктоп устройства.

Опцията, известна като Private Conversations, е налична за OS, Android, Linux, Mac в бета формат. От Microsoft уточниха, че след като тестовата фаза приключи, компанията ще интегрира опцията в UWP версията на Skype, която е част от Windows 10.

Private Conversations позволява да се водят криптирани аудио разговори по Skype между двама души, а също така да се изпращат текстови съобщения или файлове като снимки, аудио или видео клипове. Всъщност потребителите могат да провеждат таен разговор между две устройства, тъй като в името на сигурността получаваните и изпращаните съобщения и файлове са обвързани към конкретното устройство в определен момент.

Приложението Signal на Whisper първоначално е планирано да бъде едно от по-надеждните такива за лична комуникация между две устройства. То всъщност покрива и всички критерии на американската фондация Electronic Frontier Foundation

От фондацията обаче изтъкват, че Skype има пропуски по няколко точки. Новата опция не гарантира сигурността на миналите разговори при кражба на криптографските ключове и не предоставя кода за външна проверка. Все още не е ясно какво от това ще се промени с ъпдейтването на бета версията.

Потребителите могат да тестват версията като изберат New Private Conversation от Compose menu на приложението или от профила на получателя. До разговора ще има икона lock. След като получателят приеме поканата всички разговори и съобщения в този раговор ще бъдат криптирани изцяло, докато той не избере да го спре.

Какво означава това? Ако наистина сте притеснени за сигурността на разговорите си, то вероятно е най-добре да се придържате към вече установените приложения като Signal, докато бета версията на Skype не получи одобрение от фондацията Electronic Frontier Foundation или от други организации. Все пак приложението е стъпка в правилната посока.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.