Tyxo.bg counter

Как сигурно да изтрием Android устройство

Компанията, в която работите, ви е купила нов телефон Android или старият ви телефон става твърде бавен? Какъвто и да е случаят често в днешно време се случва да се окажем с допълнително устройство на разположение. И макар да има много практически причини да го задържите, понякога идва момент, когато най-добрият избор е да го продадете, дарите или прехвърлите на друг.

Преди това обаче е добре да изтриете от него всяка информация за вашето минало, тъй като последното нещо, което искате е новият собственик да получи достъп до ваши персонални или корпоративни данни. Ето как може да направите това в четири стъпки.

1. Уверете се, че вашето Android устройство е криптирано

Един от най-големите страхове при изтриването на устройствата е малко вероятната, но възможна перспектива някой по-късно да използва инструмента за възстановява на данните, за да намери и събере останалите данни.

Поради тази причина първата и най-важна стъпка при сигурното изтриване на вашето устройство е криптирането на локалния сторидж. Ако телефонът ви е сравнително нов, то има голям шанс той вече да е криптирам по подразбиране. Но за всеки случай е добре да се провери.

В секцията Security има опция Encryption (всъщност името на опцията и мястото й може да се различават при отделните производители на устройства и версии на Android, но обикновено е лесна за откриване). Там може да се види дали телефонът вече е криптиран и ако не е, как да се започне процес по криптиране.

Самият процес по криптирането ще отнеме време и няма да можете да използвате устройството си, докато не приключи.

2. Извадете SIM картата и всички други карти памет

След като сигурността на устройството ви е гарантирана, уверете се, че SIM картата и всяка друга външна карта памет са премахнати. И двете карти може да са свързани с вашата самоличност и да са пълни с лични данни и няма причина да се оставят в смартфона, който вече няма да използвате.


Как сигурно да изтрием Android устройство

© Мария Динкова, pcworld

3. Възстановяване на заводските настройки за пълно изтриване на устройството

Тази стъпка е реалното изтриване на телефона. Трябва да се върнете в системните настройки и да изберете секцията Backup & reset. Ако не я намирате там, отворите секцията System и след това погледнете в Backup & reset или само в Reset.

Намерете и изберете опцията за възстановяването на заводските настройки и изберете всички следващи опции, за да изтриете различните видове данни и профили. Вероятно след това системата ще ще поиска потвърждение и въвеждане на PIN код, шаблон или парола за защита. Изпълнете всички тези задачи и изчакайте, докато Android си свърши работата.

4. Премахнете всички останали връзки с ваши профили

И на последно място ръчно трябва да премахнете телефона си от Google профила щи от всички други профили, които могат да са свързани с него.

За Google само посетете тази страница, намерете устройството в списъка, кликнете върху него и изберете червения бутон REMOVE, който се появява. Това ще гарантира, че профилът в Google вече не е свързан с него.

Помислете за някакви други услуги, които може би имат същите опции – управление на пароли като 1Password, Dashlane или LastPass; или приложения за автентикация на няколко устройства като Authy – и влезте в съответния уебсайтове, за да отстраните някакви останали връзки.

По този начин вашият Android телефонът е сигурно изтрит и готов за своя нов живот.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.