Tyxo.bg counter

Топ 10 на антивирусните инструменти за Android

Разновидностите на злонамерен софтуер, засягащ операционната система, са се удвоили за две години

През месец септември независимият доставчик на услуги за ИТ сигурност и антивирусни изследвания AV-TEST, базиран в Германия, тества 21 приложения за защита на Android. В следващите редове ще ви представим 10-те антивирусни инструмента с най-добро представяне по време на тестовете, подредени по азбучен ред.

1. AhnLab V3 Mobile Security

AhnLab V3 Mobile Security управлява защитата на Android срещу злонамерен софтуер в 99.8% от времето, в сравнение с 95.7% средно за индустрията. По време на тестовете приложението реагира на най-новите заплахи за Android, открити през последните четири седмици, през 100% от времето, в сравнение със средната за индустрията стойност от 98,4%.

То не влияе негативно на живота на батерията и не забавя работата на операционната система при нормална употреба. AhnLab V3 Mobile Security не дава нито едно фалшиво предупреждения по време на инсталация и употреба на легални приложения от Google Play или други уеб магазини.

Функциите за безопасно сърфиране на приложението спомагат за защита срещу фишинг атаки и злонамерени уеб сайтове, но пък не включват такава срещу кражби. Допълнителните функции, които не са предмет на оценка от AV-TEST, включват опции за заключване на приложенията и съветник за поверителността.

2. Antiy AVL

Приложението за защита на AVL също премина безупречно тестовете за откриване на злонамерен софтуер в реално време, като се справи по най-добрия начин и със най-модерните заплахи, открити през последните четири седмици – 100% успеваемост и в двата случая. Софтуерът заслужи висока оценка и що се отнася до влиянието му върху живота на батерията и начина на работа на устройствата. Също като AhnLab V3 Mobile Security, Antiy AVL генерира нулеви фалшиви предупреждения по време на инсталация и използване на официални приложения.

AVL предлага безопасно сърфиране и защита от фишинг, както и възможността за блокиране на повиквания от конкретни или неизвестни номера, но не предлага функции против кражба, отчитат от AV-TEST.

3. Bitdefender Mobile Security

 И Bitdefender Mobile Security отразява в реално време 100% от атаките срещу Android, включително и последните версии на зловреден софтуер. В останалите показатели приложението е със сходни резултати с вече описаните решения. За разлика от тях обаче, Bitdefender Mobile Security предлага и защита срещу дистанционни кражби, безопасно сърфиране в интернет и фишинг защита. Подобно на много други инструменти за сигурност за Android, този софтуер не включва филтриране на съобщения или блокиране на обаждания и не поддържа всички видове криптиране. Допълнителните функции, които не са оценени, включват заключване на приложението, съветник за поверителността и поверителност на профила.

4. Cheetah Mobile Security Master

Когато става въпрос за откриване на злонамерен софтуер за Android, приложението за сигурност на Cheetah Mobile не отстъпва на останалите със 100% реакция в реално време. С отлични резултати в графа “Енергоемкост”, приложението не генерира прекомерен трафик и не забавя работата на операционната система. Security Master включва всички функции на защитата срещу дистанционни кражби. Другите функции включват блокиране на обаждания (на конкретни и неизвестни номера) и защита от фишинг атаки и злонамерени уеб сайтове. Допълнителните функции, които не са тествани, включват управление на поверителността, повишаване на мощността и допълнителна Wi-Fi защита.


Топ 10 на антивирусните инструменти за Android

© Иван Гайдаров, pcworld

5. G Data Internet Security

G Data Internet Security има повече възможности от много други конкурентни решения. AV-TEST изпробва реакцията на софтуера при всевъзможно начини за проникване, блокиране на обажданията, филтриране на съобщения, безопасно сърфиране, родителски контрол и поддръжка на кодовете за криптиране. Единственото "x", получено от приложението, е заради невъзможността лични данни да бъдат съхранявано на SD карта или хранилище в облак.

В останалите направления – енергоемкост, отражение върху работата на устройствата, генериране на трафик и фалшиви предупреждения, представянето на приложението е напълно съпоставимо с това на най-добрите решения за защита на Android.

6. Kaspersky Lab Internet Security

Скенерът за зловреден софтуер на Kaspersky Lab прихваща най-новия злонамерен софтуер за Android в 99,8% от времето, а най-новите заплахи, открити през предходния месец - 100% от времето. Предоставя цялостния набор от функции за защита, включително филтър на съобщенията.

Допълнителните функции, които не са тествани, включват защита на личните данни, защита срещу фишинг на текстове и заключване на приложения.

7. McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security не се отличава от останалите изброени решения, когато става дума за засичане на заплахи в реално време и откриване на най-новите вариации на зловреден софтуер за Android. Комплектът от функции на приложението е доста впечатляващ, включително пълен набор от инструменти за предотвратяване на онлайн кражби, блокиране на обажданията, безопасно сърфиране, фишинг защита и възможност за запазване на лични данни на SD карта или в облак. Mobile Security обаче не поддържа всички видове криптиране или филтриране на текстови съобщения. Другите функции, които не са тествани, включват оптимизатор на батерията, защита на личните данни и заключване на приложения.

8. Norton MobileSecurity Версия 3.21

Norton MobileSecurity е сред най-многофункционалните решения за откриане на зловреден софтуер в този топ 10. Заедно с всичките функции против кражба, той предлага блокиране на обажданията, безопасно сърфиране/фишинг защита и възможност за съхранение на лични данни на SD карта и в облак. Допълнителните функции, които не са тествани, включват съветник за приложения и контроли за поверителност.

9. Tencent WeSecure

С WeSecure на Tencent няма да получите функции против кражба, но ще получите такива за блокиране на обажданията, безопасно сърфиране/защита срещу фишинг и възможност за архивиране на лични данни на SD карти или облак.

10. Trend Micro Mobile Security

Trend Micro Mobile Security също притежава повечето от характеристиките на останалите защитни софтуери - защита срещу кражба, блокиране на обаждания, филтриране на текстови съобщения, безопасно сърфиране/защита срещу фишинг и родителски контрол. Освен това обаче има и скенер за поверителност, а също и защити за съобщенията и мрежата.


Топ 10 на антивирусните инструменти за Android

© Иван Гайдаров, pcworld

Сигурността на Android

Изследванията на AV-TEST показват, че разновидностите на злонамерен софтуер за Android се увеличават значително всяка година. През 2014 г. общият им брой е около 326 милиона. През следващата година тази цифра достига повече от 470 милиона. За да може през 2016 г. AV-TEST да регистрира близо 597,5 милиона - почти двойно повече от 2014 г.

До 2019 г. зловредният софтуер за мобилни устройства ще обхваща около 33% от всички злонамерени програми, открити при стандартни тестове, пресмятат от Gartner в тазгодишния си доклад “Market Guide for Mobile Threat Defense Solutions”. Към момента те са 7,5%.

Въпреки че устройствата с iOS също не са имунизирани от атаки със злонамерен софтуер, заплахата засяга предимно Android", коментира Дионисио Зумерле, изследовател в Gartner.

А заплахата е сериозна, защото злонамереният софтуер за Android става все по-сложен. Само си помислете за криптовируса DoubleLocker, който компанията за информационна сигурност ESET наскоро откри. DoubleLocker може да променя ПИН-кода на атакуваното устройство, като по този начин ограничи възможността за достъп на легитимния му притежател. Освен това DoubleLocker криптира и данните на устройството. “Това е двоен удар, какъвто не сме виждали до момента в екосистемата на Android”, обявиха от ESET.

 Но все пак има и добра новина.

"Сигурността на Android се подобрява, а приложенията за сигурност, съвместими с платформата, стават все повече”, коментира Ник ФицДжералд, старши изследовател в ESET, и добавя, че трудностите пред производителите на злонамерен софтуер тепърва ще се увеличават.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.