Tyxo.bg counter

Как да деактивираме или изтрием профил във Facebook?

Съществуват два начина за премахване на профила във Facebook: деактивиране, което е обратимо, или цялостно изтриване на профила

Твърде голямото количество досадни реклами или политически съобщения могат да накарат потребителите да започнат да обмислят идеята за изтриване на профила във Facebook. Съществуват два начина за това: деактивиране, което е обратимо, или цялостно изтриване на профила, но дори тогава потребителите имат възможност да го възстановят.

Деактивиране на Facebook профила

Деактивирането на профила във Facebook означава, че временно се прекратява неговото използване, поставя се пауза. Профилът ще бъде премахнат от сайта, както и повечето постове в социалната мрежа, но съобщенията ще бъдат запазени.

Както вече беше споменато, деактивирането е обратимо. Facebook ще съхранява данните на съответния потребител, в случай че той реши да възобнови ползването на профила. Той винаги може да бъде активиран повторно, когато потребителят се впише в социалната мрежа. Този подход е един добър начин да се опита живот без Facebook, преди да се вземе окончателното решение за отказване от мрежата.

На първо място, за да се деактивира даден профил, трябва да се влезе във Facebook. След това трябва да се кликне върху сочещата надолу стрелка, намираща се в най-дясната горна част на страницата. От менюто, което се появява, се избира „Настройки“ (Settings) и след това се посочва „Общи“ (General) от списъка, който се появява отляво в новия прозорец.

Следващата стъпка е да се кликне върху „Управление на профила“ (Manage Account), където е опцията „Деактивиране на профила“ (Deactivate your account). Facebook ще опита да разколебае потребителя като покаже снимки на неговите приятели в социалната мрежа, а след това ще поиска отговор защо потребителят желае да деактивира профила си.

След като се обясни причината, трябва да се кликне върху бутона за деактивиране, за последен път да се въведе паролата и след това Facebook ще продължи с процеса по деактивирането. Разбира се, винаги може да бъде възстановен профилът при повторно вписване в социалната мрежа.


Как да деактивираме или изтрием профил във Facebook?

© Мария Динкова, pcworld

Изтриване на профила във Facebook

От друга страна, изтриването на Facebook профила представлява окончателно заличаване на неговото съществуване. Потребителят, който си изтрие профила, няма да може да се впише обратно, за да възстанови или разгледа предишни публикации. Ако иска да  използва социалната мрежа отново, то ще трябва да си създаде напълно нов профил. Всички подробности около процеса могат да се намерят от иконата, разположена горе вдясно (прилича на въпросителен знак), като в полето за търсене се напише deactivate account. За да се започне процесът по изтриване, трябва да се кликне върху линка в описанието – let us know.

(Забележка: Facebook препоръчва да се направи копие на данните, които са били публикувани на сайта, преди да бъде изтрит профилът. За тази цел отново се отваря менюто „Настройки“ и се избира „Общи“. Най-отдолу може да се намери линк за сваляне на копие на данните на потребителя от социалната мрежа. Кликва се върху линка, а след това сървърът насочва при свалянето на архива от данни.)

Facebook иска да потвърди самоличността и в тази връзка преди изтриването на профила потребителят отново ще трябва да въведе паролата си и да премине тест по текстово разпознаване (text-recognition test).

След това ще се появи прозорец „Окончателно изтриване на профила“ (Permanently Delete Account). Потребителят трябва да отдели време да прочете какво точно ще се случи. Освен това е важно да се отбележи, че той има 14 дни, за да размисли. След изтичането на този период профилът ще бъде напълно унищожен. В случай че в рамките на две седмици потребителят промени решението си, трябва единствено да се впише отново във Facebook, след което ще се появи прозорец, в който ще може да отмени изтриването.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.