Tyxo.bg counter

Хакер шегаджия бе осъден в САЩ, объркал експлойтовете

19-годишен американец получи 3-годишна условна присъда за шега, която почти извела от строя спешния телефонен номер 911 в окръг Марипоса, щата Калифорния. На 16 октовмри 2016 г. Миткумар Хитешбай Десай публикувал вредоносен линк, който карал iPhone-и на потребители да набират автоматично 911. Когато диспетчер отговарял на повикването връзката била прекратявана, а устройството отново набирало номера.

В резултат полицейските служби от няколко окръга се оказали претоварени от фалшиви повиквания, след като около 1800 души последвали вредоносната връзка. Един от диспетчерските центрове пък почти излязъл от строя. 

Шегаджията бил арестуван на 24 октомври. Той признал деяниято си и сътрудничил на полицията.

Самият Миткумар разказва, че изучавал софтуерни бъгове, когато му попаднал експлойт за iOS. На негова база той създал две приложения – едното за автоматично набиране на 911 (Какъв е смисълът изобщо да се създава такова нещо?), а другото за запълване на екрана с постоянно появяващи се уведомителни прозорци.

Младият хакер твърди, че е публикувал грешния вариант – искал да се пошегува с приятелите си, които известно време нямало да могат да използват смартфоните си.

По всичко личи, че съдебните органи са повярвали, че Миткумар Десай наистина се е разкаял да действията си. Той няма да влезе в затвора, но в продължение на три години всички негови действия, свързани с компютри, ще бъдат наблюдавани от полицията.

още по темата

Арестуваха световноизвестния български кракер Voksi

Той успява да разбие считаната за непробиваема DRM защита на игри, наречена Denuvo
27.07.2018 / 12:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.