Tyxo.bg counter

Внимавайте с безплатните VPN-и за Android - повечето са опасни!

Това твърди скорошен мета-анализ на изследвания в сферата на киберсигурността, подложил на експертна оценка 300 безплатни VPN-приложения, достъпни в Google Play. Резултатите са, меко казано, притеснителни, като има и поне 3 приложения, които трябва да бъдат избягвани. Вижте кои са те и какво можете да направите, за да намалите вероятността от недобросъвестно използване на данните ви.

В днешно време ползите от VPN технологията е трудно да бъдат пренебрегнати, дори ако вземем само две от тях: възможността за получаване на достъп до блокирано по някакви причини (напр. геолокационни) съдържание и гарантирането на анонимността и конфиденциалната информация на потребителя чрез шифроване на връзката и глобално пренасочване на трафика. В същото време би било твърде наивно да се смята, че технологията VPN е лишена от недостатъчци, да не кажем направо скрити опасности. За такива предупреждава неотдавнашен мета-анализ на изследвания в сферата на киберсигурността, според който повечето налични безплатни VPN-приложения за Android са откровено несигурни.

При въпросния анализ на експертна оценка са били подложени 300 безплатни VPN-приложения, достъпни в Google Play. И резултатите са, меко казано, притеснителни. Според цитирания доклад, 84% от приложенията така или иначе позволяват прихващане на потребителския трафик, като 18% дори не го шифроват, а 38% внедряват в него собствена реклама или инсталират допълнителни рекламни приложения.

Освен това, 3 от изследваните приложения (а именно — Neopard, DashVPN и DashNet) съвсем необезпокоявано проследяват цялата потребителска активност и дават възможност на своите администратори да правят каквото искат с тази информация – например да четат ви в Gmail. Разбира се, „провинилите се“ разработчици си имат и готово оправдание – това се правело, за да се ускори връзката...

В таблицата по-долу пък можете да видите списък на VPN приложенията, които инсталират на мобилните устройства на потребителите вредоносен рекламен софтуер:


Внимавайте с безплатните VPN-и за Android - повечето са опасни!

© PCWorld България, pcworld

Според Нарсео Валин-Родригез, експерт по сигурността от IMDEA Networks и ICSI и съавтор на изследването, в плачевните резултати от проверката всъщност няма нищо удивително. „За съжаление, много хора проявяват наивността да се доверяват на тази технология“, отбелязва той и пояснява, че далеч не всички потребители осъзнават, че ползвайки тези VPN-приложения те всъщност предоставят данни за своя интернет трафик на трети лица. И ако компанията, която получава тази информация е недобросъвестна, тя лесно може да я използва за свои користни цели.

Всъщност дори баналното внедряване на реклама в трафика може сериозно да усложни живота на потребителя – например като VPN-ът замени иначе невинни реклами на някой сайт с такива „за възрастни“ или на незаконни стоки и услуги.

Междувременно авторите на изследването признават, че техните проучвания също не са идеални. Например заради това, че изследват само безплатни приложения (въпреки, че „платеността“на даден софтуер, по мнението на експертите, сама по себе си не гарантира безопасност). Освен това, авторите на проучването не могат да кажат със сигурност дали авторите на подозрителните приложения действително използват данните за потребителския трафик за цели. И трето, изследването на взема предвид VPN-приложенията за iOS. По мнението на експертите, контролът в AppStore е значително по-строг, така че вероятността там да се срещнат некачествени или опасни програми е значително по- малка.


Внимавайте с безплатните VPN-и за Android - повечето са опасни!

© PCWorld България, pcworld

Със сигурност ще са меродавни обаче няколкото полезни препоръки, които изследователите дават за хората, които често използват VPN. Преди всичко, експертите съветват да се ползват приложения от доказани и известни разработчици, дори те да са платени. Освен това е добре да се инсталират приложения, които се предлагат в онлайн магазина от достатъчно отдавна и имат добра репутация. И накрая, силно препоръчително е да се избягват VPN приложения, които ви искат твърде много разрешения (напр. преглед на контактите), както и такива, които внедряват в трафика собствена реклама.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.