Tyxo.bg counter

Двойно повече Ransomware атаки през 2016-а отчете Kaspersky Lab

Общо 62 нови семейства вируси-изнудвачи и приблизително по една атака на всеки 10 секунди отчитат security специалистите на Kaspersky в своя обобщителен годишен доклад за информационната сигурност. А според тях нищо по-добро не ни чака и през 2017-а…

Всички знаем, че вирусите изнудвачи са сред от най-предпочитаните начини за заработка на съвременните кибер злосторници, но през последната година той явно е станал наистина доминиращ сред всички тенденции за развитие на малуера. Поне това показва заключителният годишен доклад на security специалистите от Kaspersky Lab, според който стремителното разпространение на ransomware вирусите е сред основните тенденции, които характеризират информационната сигурност през изтичащата 2016 г.

През годината експертите от Kaspersky Lab са регистрирали общо 62 нови семейства вируси-изнудвачи. А броят на новите модификации на тези вредоносни програми се е увеличил 11 пъти – от 2900 в периода между януари и март 2016 г. до 32 000 към третото тримесечие на годината.

В същото време интензивността на ransomware атаките срещу потребителите се е удвоила: ако в началото на годината вирусите-изнудвачи са атакували средно веднъж на всеки 20 секунди, то към края тези атаки са се случвали по веднъж на всеки 10 сек. Още по-голямо е увеличението на интензивността на атаките срещу компании и организации – при тях атаките се зачестили от една на две минути до една на всеки 40 сек. А особено поучителен акцент идва с факта, че всяка пета компания, която е платила откуп, така и не е получила достъп до заключените си данни.


Двойно повече Ransomware атаки през 2016-а отчете Kaspersky Lab

© PCWorld България, pcworld

Освен това, през 2016 г. Kaspersky Lab отчита също нарастваща сложност и разнообразие на вирусите-инзудвачи.  Компанията например регистрира по-голям брой ransomware представители, написани на скриптови езици, както и на “специализирани” вредоносни ransomware програми, насочени към специфични потребителски групи.

През тази година се е появил и един особено опасен вид изнудвачи, които шифроват не просто отделни файлови типове, а целия хард диск. Този тип вредоносни програми могат да заключат например главната файлова таблица (Master File Table, MFT) и да направят невъзможно стартирането на компютъра.

През тази година най-популярно семейство ransomware обаче отново е било онова, което иска откуп в биткойни.

Експертите предполагат, че през 2017-а киберпрестъпниците ще продължат да усъвършенстват ransomware вирусите.

Ако желаете да се запознаете с пълния отчет на Kaspersky Lab за състоянието на информационната сигурност през годината, можете да го направите на официалния сайт на компанията. Още полезна информация за ransomware софтуера и неговите прояви през 2016-а може да се намери и на сайта на Microsoft.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.