Tyxo.bg counter

Нова схема: модерен Ransomware обещава ключ срещу споделяне

Злонамереният изнудвачески софтуер Popcorn Time се отличава с нетипична щедрост, предлагайки алтернатива на плащането на откуп - споделяне на специален заразен линк с поне двама други потребители. А също и с нетипична “благотворителна” цел …

Създателите на така модерните напоследък вируси-изнудвачи със сигурност продължават да заработват добре, но напоследък изглежда откупът не е крайната цел на атаките им. Тази тенденция проличава от един нов ransomware представител, който се разпространява в мрежата със собствена “референтна” програма. Става въпрос за злонамерен софтуер с името Popcorn Time, който блокира файловете на Windows-базирани компютри с помощта на мощен алгоритъм за шифроване AES-256 и след това иска като откуп един биткойн (около $780), за да открие отново достъпа до тях.

За разлика от повечето други представители на ransomware породата обаче Popcorn Time проявява невероятна “щедрост” към пострадалия, като му предлага и алтернативен метод за отключване: споделяне на специален линк с поне двама други потребители. Когато те последват въпросната препратка, заразят компютрите си и платят исканата сума, потребителят, който е споделил линка, получава безплатно своя код за разблокиране на зашифрованите си файлове … или поне такова е обещанието на вируса. Иначе изнудвачите дават срок от една седмица на собственика на заразения компютър да приведе исканата сума.

Специалистите от сайта Bleeping Computer са проучили изходния код на вируса и са установили, че ако заразеният потребител опита да въведе неправилен код за разшифроване повече от няколко пъти, файловете му остават блокирани завинаги.

Според наличната информация .вредоносната програма Popcorn Time обикновено атакува съдържанието на работния плот на Windows, както и това от папки “Документи”, “Изображения” и “Музика”, като блокира файлове с десетки различни разширения, в това число най-разпространените.


Нова схема: модерен Ransomware обещава ключ срещу споделяне

© PCWorld България, pcworld

И накрая един любопитен нюанс: ако се съди от серията скрийншоти, публикувани от кибер-тракера MalwareHunterTeam в Twitter, този нов вирус е създаден от група студенти от Сирия, а събраните от малуера средства се харчат за храна лекарства и убежища за пострадали от войната в тази страна …

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.