Tyxo.bg counter

Защо увисват уеб камерите след Windows 10 Anniversary Update?

Причините за досадните грешки, които сполетяха милиони потребители на уебкамери след актуализацията на Windows 10 вече са ясни, но за щастие ясно и сравнително просто е също и решението на този проблем. Вижте какво е то по-долу.

Не бяха чак толкова далеч времената, когато безпроблемната инсталация на операционна система Windows си беше истинско чудо. А последният ъпдейт на Windows 10 ги припомни на огромен брой потребители по целия свят с разни грешки и увисвания, които със сигурност са накарали много хора да отправят недотам приятни пожелания по адрес на Microsoft. Неголям брой такива увисвания са претърпели например някои системи със SSD устройства след инсталирането на Windows 10 Anniversary Update (W10AU), но от Редмънд реагираха доста чевръсто и вече предлага решение на този проблем. Доста по-масов обаче се оказа проблемът с Anniversary Update  на хората, които ползват уеб камери – оказва се, че подобни “зависвания” са сполетели милиони потребители по цял свят след актуализацията на “десетката”.

Според редица специализирани форуми в Интернет, грешката е свързана с факта, че в Anniversary Update компанията Microsoft е забранила на уеб-камерите да използват MJPEG или H264 за компресиране на видеопотока, като име оставила възможност да ползват единствено кодека YUY2.

Това е било направено, защото в W10AU уеб-камерите обработват видео потоците по нов начин и използването на MJPEG или H264 би могло да доведе до двойно кодиране и, в следствие на това, до съществено забавяне на компютъра. Както става ясно обаче, ако дадено приложение, например Skype, все пак опита да използва MJPEG или H264 кодиране, след известно време уеб-камерата “увисва”.


Защо увисват уеб камерите след Windows 10 Anniversary Update?

© PCWorld България, pcworld

От Microsoft обещават да оправят тази грешка през септември, но ако досадният проблем се проявява достатъчно често при вас, за да не можете да чакате до тогава, в момента той може да бъде решен с известно редактиране на регистъра,

За целта в регистъра на ядрес HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform трябва да се създаде параметър от тип Dword с име EnableFrameServerMode и да му се присвои стойност 0.

Има и готови REG файлове за активиране и деактивиране на въпросния параметър, които можете да си свалите от инструкциите на сайта howtogeek, например.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.