Tyxo.bg counter

Проблем: трябва ни системна флашка. Универсалното решение – Etcher

Най-после в интернет пространството се появи безплатен, open source-базиран междуплатформен инструмент за създаването на системни USB устройства за аварийно възстановяване на операционната система. А Etcher не само поддържа Windows, Mac и Linux, но и значително уляснява самия процес по създаването на такива образи като го свежда до 3 прости стъпки.

С всеки изминал ден оптичните устройства стават все по-голяма рядкост не само сред ноутбуците, но дори сред настолните компютри. Затова все по често преинсталациите на операционните системи стават посредством системни USB флашки.  Разбира се, за целта има достатъчно инструменти. Всъщност даже прекалено много. В Мрежата е пълно с всевъзможни инструменти, всеки от които е предназначен за различни ОС дистрибутиви и за различните ОС платформи. За щастие, някой най-после се е сетил да потърси решение на този проблем. В резултат на това е създадена нова програмка, наречена Etcher (версия v1.0.0-beta.10).

Инструментът Etcher се отличава от общата маса с факт, че е междуплатформен, т.е, поддържа повече от една ОС – в случая Windows, Mac и Linux.  Друго голямо предимство на тази програмка е, че свежда процеса по създаване на системни start-up USB флашки до три прости стъпки: избор на образ, избор на устройство за съхранение, създаване на системен диск (и автоматична проверка).


Проблем: трябва ни системна флашка. Универсалното решение – Etcher

© PCWorld България, pcworld

Etcher поддържа създаване на образи във формати iso, img, dsk, както и компресиране във формати gz, bzz, xz. По подразбиране инструментът скрива от погледа не-USB дисковете, така че да минимизира риска от случайно записване на образа в някой от разделите на хард диска, вместо на флашката. В края на записа, софтуерът автоматично проверява целостта на данните, като ги сравнява със системния образ, така че по-късно потребителят да няма проблеми със зареждането.

Звучи просто, лесно и чудесно. А най-хубавото е, че е и безплатно. Можете да си свалите Etcher от официалния му сайт.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.