Tyxo.bg counter

Внимание, DDR3 паметта може да се окаже опасна за вашия Skylake!

Новите процесори Intel Skylake официално поддържат само DDR4 и DDR3L памети, които имат по-ниски захранващи напрежения в сравнение със стандартната DDR3. Работата на Skylake с тази памет е напълно възможна, но при продължителна употреба на такава конфигурация контролерът за паметта може да излезе от строя, а с него – и целият CPU чип.

Както вероятно знаете, новите процесори от поколение Skylake на Intel поддържат няколко различни стандарта за оперативната памет. Това може да се окаже сериозно изкушение за потребителите, които искат да ъпгрейдват компютрите си с модерен CPU чип, но искат да спестят от нови модули памет, като си купят по-евтини DDR3 продукти или запазят използваните досега. В дългосрочен план това може да се окаже лоша идея, тъй като съществува опасност за самия процесор, предупреждават специализираните информационни източници.

Работата е там, че новите процесори Intel Skylake всъщност поддържат само DDR4 и DDR3L стандартите, които се отличават с по-ниски работни напрежения на захранването в сравнение с DDR3 модулите. Казано по-конкретно, стандартното захранващо напрежение на DDR4 модулите памет е 1,2V, това на DDR3L модулите е 1,35V, а за DDR3 - 1,5V. Някои високопроизводителни DDR3 модули памет имат нужда и от 1,65V захранващо напрежение. Интегрираният в процесорите Skylake контролер за паметта обаче е разчетен за използване на RAM памети с напрежения 1,2 и 1,35V.


Внимание, DDR3 паметта може да се окаже опасна за вашия Skylake!

© PCWorld България, pcworld

В същото време, в дънните платки за процесори Intel Skylake може лесно да се инсталират DDR3 памети (при наличие на съответните слотове) и при това системата ще бъде съвсем функционална и работоспособна – поне на първо време. Продължителната работа на една такава РС конфигурация обаче може да доведе до увреждане на контролера за паметта в процесора и, като резултат, до излизането на целия CPU чип от строя.


Внимание, DDR3 паметта може да се окаже опасна за вашия Skylake!

© PCWorld България, pcworld

С други думи, ако сте направили (или възнамерявате да направите) солидна инвестиция в модерен, мощен и скъп CPU чип от поколение Intel Skylake, не е много разумно да се стискате за нова памет – това може да се окаже опасно за вашия процесор в дългосрочен план.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.