Tyxo.bg counter

Не снимайте с водонепроницаеми смартфони под вода, препоръчва Sony

Специалистите по поддръжка на Sony дават някои полезни разяснения, свързани със защитата от влага, специфицирана в IP стандартите. Вижте за какво става въпрос.

През последните няколко години немалко смартфони от продуктовата линия на Sony се сдобиха с корпуси, защитени от вода и прах. Имаше дори няколко рекламни клипчета на компанията, на които щастливи собственици на апарати Xperia весело и безпроблемно си правят подводни снимки. Но, както обикновено се случва в такива случаи, не всичко се оказва толкова хубаво колкото го показва рекламата.

Всъщност след последното си обновление сайтът за поддръжка на Sony не препоръчва водонепроницаемите смартфони на компанията да се използват под вода.  Разбира се, това не означава, че трябва да изпадате в паника, ако изпуснете апарата във ваната или в морето. В този случай устройството най-вероятно ще се отърве невредимо, след като го изтриете и го оставите да изсъхне. Няма страшно и ако смартфонът постои известно време под дъжда или го пипате с мокри ръце. Специалистите обае предупреждават недвусмислено:

«Remember not to use the device underwater»

Т.е. забравете за рекламните клипчета и снимки, за които стана дума по-горе.


Не снимайте с водонепроницаеми смартфони под вода, препоръчва Sony

© PCWorld България, pcworld

На сайта за поддръжка на Sony се отбелязва, че някои апарати отговарят на изискванията на спецификациите за защита IP, което предполага известна устойчивост на въздействието на твърди обекти, прах и влага (в различни условия). Например апарат с рейтинг IP67 е защитен от прах и може да постои до 30 минути във вода на дълбочина до 1 метър. От компанията обаче подчертават, че този рейтинг е даден след изпитания в контролирана лабораторна среда, а не в реални условия (при които не се гарантира, че няма да възникнат проблеми). Всъщност всичко това най-вероятно е в сила не само за влагозащитените смартфони на Sony.


Не снимайте с водонепроницаеми смартфони под вода, препоръчва Sony

© PCWorld България, pcworld

С други думи, за пореден път се оказва, че рекламата, като тази на видеото по-долу, показва неща, които са твърде хубави, за да бъдат верни. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.