Tyxo.bg counter

Как да превърнем компютър с Windows 10 в Wi-Fi точка за достъп

Ако искате да си направите Wi-Fi точка за достъп от Windows 10-базиран компютър с минимални усилия, прегледайте краткото ръководство в следващите редове.

Windows 10 съвсем не е първата операционна система на Microsoft, която позволява превръщането на компютър с Wi-Fi чип в безжична точка за достъп до интернет.  С всяка нова ОС платформа обаче се променят нужните за изпълнението на тази задача стъпки. Това важи и за новата Windows 10, затова по-долу ще разкажем накратко за настоящия процес на настройка.

Ако искате да си направите Wi-Fi точка за достъп с минимални усилия, просто си свалете програмката Connectify, или друга подобна от сорта. Ако все пак този вариант по някаква причина не ви устройва, същата задача може да бъде изпълнена и с вградените в Windows 10 средства. За целта следвайте следните стъпки:

  • Отворете конзола с команден ред и права на администратор (нужната за целта команда може да се намери в контекстното меню на Start бутона);
  • Въведете следната команда,като замените ssid стринга с наименованието на конкретната точка за достъп, а password – с желаната парола за достъп до нея: netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=AdHoc key=password
  • За активиране на връзката въведете в командния ред текста netsh wlan start hostednetwork
  • Прегледайте списъка с достъпни връзки в Windows 10 (ще го намерете във View network connections от Start менюто);
  • Намерете иконката за мрежата, предоставяща интернет достъп за този компютър, (например Ethernet) и в менюто на съответното обозначение изберете свойствата (Properties);
  • В опцията Sharing намерете и отметнете точката Allow other network users to connect through this computer’s internet connection (позволете на други мрежови потребители да използват връзката на този компютър);
  • В падащия списък под току-що поставената отметка изберете връзката, чрез която даденият компютър получава достъп до интернет.

    Как да превърнем компютър с Windows 10 в Wi-Fi точка за достъп

С това процесът приключва, а от тук нататък потребителите на мобилни устройства ще могат да използват дадения компютър или лаптоп с Windows 10, какато стандартен Wi-Fi рутер за достъп до Мрежата.

Ако имате нужда от още по-нагледен наръчник, можете да прегледате 6-минутното видео по-долу – в него също са подробно показани всички небходими настройки.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.