Tyxo.bg counter

Съвети и трикове за работа с новия iPad

На 23-ти март беше официалната премиера на новия iPad в България. Вие вече знаете, че с таблет като iPad, можете лесно и бързо да гледате филми, да сърфирате из Интернет пространството или да играете игри. Но разбира се, под повърхността се крият толкова много допълнителни неща, които биха могли да направят преживяването с iOS по-пълноценно. За да ви помогнем да се превърнете в майстори на боравенето с новия iPad сме ви приготвили полезен списък от съвети и трикове.Свалете наръчника за ползване на iPad

Вероятно сте забелязали, че в кутията с iPad липсва печатно ръководство за ползване. И това е напълно нормално, тъй като не е стила на Apple. Вие обаче, можете напълно безплатно да си свалите PDF версия на ръководството от официалния сайт на Apple, което да четете на компютъра си. А ако предпочитате можете да свалите от App Store, приложението iBooks (безплатно е!) и да прегледате ръководството на самия iPad.    

 


Съвети и трикове за работа с новия iPad

© Владо Георгиев, pcworld


Безплатен тур

Apple предоставят безплатни видео туториъли за първите стъпки и настройването в iTunes, което е чудесно за новите потребители. В допълнение, можете и да получите подробна информация за всички фабрично инсталирани приложения, какво трябва да знаете за тях и как да извлечете максимума при ползване.   

 


Съвети и трикове за работа с новия iPad

© Владо Георгиев, pcworld


Нагласете iPad да се саморазруши след 10 секунди

Добре, не съвсем... Но можете да направите така, че iPad да изтрие цялата информация след 10 грешни опита за въвеждане на парола. Настройката се намира в Settings -> General -> Passcode Lock и включите опцията Erase Data.


Използвайте страничния бутон

Можете да направите така, че да използвате страничния бутон на iPad, за да позволите или забраните звуковите сигнали (това няма да се отрази на видео/аудио възпроизвеждането), а също и да заключите ориентацията на екрана в режим Portrait или Landscape. Тези функции се намират в Settings -> General -> "Use Side Switch to".


Оптимизация при писане

Писането на текст на виртуална клавиатура със сигурност е далеч по-лесна задача от писането на физическите бутончета на класическите телефони, но при все това е нужен период на привикване. Един трик, който известна част и от ветераните на тема iOS не знаят е двойното тапване върху спейса при писане, за да се образува едновременно точка и интервал. Пести доста време при писане на по-дълг текст.


Мултитаск в iOS

Вече знаете, че можете да натиснете два пъти Home бутона и да изведете списък с активните в момента приложения. Тази лента, която се появява, е възможно да се скролира наляво и надясно за бърз достъп до контролите за аудио/видео възпроизвеждане, шорткът към iTunes, AirPlay бутон (чрез който екрана на iPad-а става огледален на екрана на Apple TV) и настройки за звука. И още нещо, когато изберете дали страничния бутон да заглушава звуковите сигнали или да заключва ориентацията на екрана, функцията, която не е избрана, ще се появи като алтернатива именно на гореспоменатата лента.Съвети и трикове за работа с новия iPad

© Владо Георгиев, pcworld


Сигурност за вашият бекъп

Можете да кодирате бекъп данните от iPad-а в in iTunes. Просто отворете таблета в iTunes, изберете таба Summary и под Options сложете отметка на Encrypt iPad backup.


Сменете търсачката

Искате алтернатива на Google? Ще я откриете в Settings -> Safari -> Search Engine, където можете да изберете още Bing или Yahoo!.

Направете си сложна парола

По подразбиране iOS използва четири символа за парола, но това може да се изключи от Settings -> General -> Passcode Lock -> Simple Passcode. Сега вече е възможно използването на комплексни пароли.Съвети и трикове за работа с новия iPad

© Владо Георгиев, pcworld


Избирателно предотвратяване на автоматичното синхронизиране

Едва ли бихте искали всеки път iPad-а да се синква при свързването му с компютър. В такива случаи, задръжте Shift + Ctrl (или Command + Option, ако ползвате Mac) в iTunes, докато свързвате iPad-а и iTunes ще пропусне автоматичното синхронизиране. Ако все пак синкването е в процес, можете безопасно да го прекъснете, като извлечете Unlock слайдера на устройството.Съвети и трикове за работа с новия iPad

© Владо Георгиев, pcworld


Ограничение за достъп до съдържанието

Отидете в Settings -> General -> Restrictions -> Enable Restrictions, за да изберете съответния контрол върху приложения, съдържание, Game Center и т.н. Тази опция се използва и за ограничаване достъпа до съдържание за възрастни на новия iPad, като се включва система за разпознаване на вулгарен език, както и за избягване на филми, приложения и подкастове, които са тагнати, като "Explicit".


Изпращане на снимки по мейл

Най-лесният начин за изпращане на снимка по електронна поща в iPad е, да отворите Photos приложението, да изберете съответния фотос, натиснете бутона в горния десен ъгъл и след това да изберете "Email photo...".


Проверяване на уеб линковете

Когато сърфирате из Интернет, често ще се натъквате на хиперлинкове, чиято дестинация се разбира единствено след като кликнете на съответния текст. За да сте сигурни къде точно ще ви отведе хиперлинка, то го докоснете и задръжте.
Забранете Wi-Fi мрежа

Случайно сте се вързали към мрежа, но вашият iPad ще я запомни независимо дали искате или не. За да промените това, отидете в Settings -> Wi-Fi и намерете съответната мрежа под "Choose a Network". Тапнете върху синята стрелка близо до мрежата, която искате да махнете, а след това и на бутона в горната част, който казва "Forget this Network".Излючете in-app

За да изключите опцията в толкова много игри и приложения за закупуване на нещо допълнително (освен самото приложение), то отидете в Settings -> General -> Restrictions, тапнете на Enable Restrictions, а след това изберете какво точно искате да ограничите. Ако се страхувате, че някой може да ви разори чрез in-app покупките, дезактивирайте In-App Purchases под настройката "Allowed Content".Променете подписа си в електронната поща

Ако искате да се различавате от болшинството, които оставят по подразбиране послеписа "Sent from my iPad" (за всеки изпратен мейл чрез iPad), настройката, която ви трябва се намира в Settings -> Mail, Contacts, Calendars -> Signature.Съвети и трикове за работа с новия iPad

© Владо Георгиев, pcworld


Мултитаскинг жестове

Мултитаскинг жестовете за всеки iPad с iOS 5 или по-нова версия се включват от General -> Settings -> Multitasking Gestures. Сега можете да слагате на екрана четири или пет пръста едновременно и да правите жест наляво/надясно, за да превключвате между отворените приложения; жест нагоре, за да отворите мултитаскинг лентата или да съберете всичките си пръсти, за да се върнете на началния екран на iPad-a.  

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.