Tyxo.bg counter

Подробен гид за работа и забавления с Facebook

Вие сте част от Facebook. Същото се отнася за човека, който седи до вас в автобуса, за братята и сестрите ви, за бившите ви съученици, съседите, колегите, а съвсем скоро, дори баба ви и дядо ви ще бъдат обзети от манията. Бехемота на социалните мрежи вече има 750 милиона потребители, а очакванията са до края на годината Цукербер и компания да привлекат общо 1 милиард - това означава, че съвсем скоро, всеки седми на планетата ще е част от Facebook. Най-популярната социална мрежа в света се превръща в интегрална и понякога клаустрофобична част от начина по който взаимодействаме с Интернет. Тя е като гигантска планета, чиито тайни, неизследвани територии и трикове, ще разкрием, както за начинаещите, така и за напредналите потребители. За начинаещи потребители

Вече имате профил, споделяли сте интересни линкове с приятели, разглеждали сте снимки и сте публикували свои, но чувствате, че най-популярната социална мрежа крие много тайни за много от които, вероятно не подозирате. Като начинаещи, добра идея е първото нещо с което трябва да задълбаете да бъдат секциите Account Settings и Privacy Settings. Тук е мястото да отбележим, че в някои случаи при българския превод на Facebook се губи конкретиката и структурата на интерфейса и за да избегнем объркването, ще използваме оригиналния английски интерфейс. За тези от вас, които не са на "ти" с езика, ще започнем с това как да превключват превода на сайта...


Смяна на езика

В най-долната част на Facebook страницата, ще откриете хиперлинк език, който по подразбиране е "English (US)". Кликнете на този надпис, за да смените превода на сайта. Тази настройка може да бъде намерена и в Account (падащото меню в горния десен ъгъл) -> Account Settings -> Language.


Въведение в менюто Account Settings

Менюто Account Settings съдържа основната информация свързана с профила ви - от име, електронна поща и адрес, до допълнителни табове с настройки на акаунта. Това място е важно, тъй като съдържа контрола и над Facebook Ads, т.е. оттук можете да изключите всичките досадни реклами, които се появяват на страницата ви. Кликайки на Privacy в таба Settings (или от падащото меню Account), ще изведете менюто Privacy Settings...


Менюто Privacy Settings

Малцина от начинаещите потребители съзнават, че това е най-важното място с настройки във Facebook. Именно заради пренебрегването му, непрекъснато четете за злоупотреби с акаунти, частни партита, на които хиляди души заявяват, че ще присъстват и прочее сконфузни ситуации.  


Privacy Settings -> View Settings

В страницата с Privacy Settings в горната част на панела е малкият хиперлинк View Settings, където можете да настройвате какво съдържание да споделяте, каква част от профила ви да е публична и лична, каква част от Facebook да вижда приятелите ви и т.н. Цялата тази информация може да бъде блокирана както за всички "чужди", така и за отделни потребители (единствено трябва да споменете имената им в съответното меню). Прочетете внимателно различни опции и свободно експериментирайте.


Privacy Settings -> Customize Settings

Отново на страницата с Privacy Settings, в секцията Sharing on Facebook, в най-долната част се намира друг много важен хиперлинк - Customize Settings. На това място виждате какво точно споделяте с другите. Тук например, можете да забраните приятелите ви непрекъснато да спамят "стената" ви или да им забраните да ви тагват по снимки. В полето Things I Share се намира малкият надпис "Edit privacy settings", който ще ви отведе до особено важните настройки свързани със снимките, албумите и клиповете ви.

В Customize Settings са и контролите за това кой да вижда информацията ви за контакт (адрес, електронна поща, телефон и т.н.). Имайте предвид, че ако в дадена секция е отбелязано, че споделяте информацията си с "всеки" (което е настройката по подразбиране), това наистина означава, че споделяте с абсолютно всички във Facebook данните си.

Не на последно място, ако някога сте се чудили с каква точно информация профила ви е видим за другите (които не са част от приятелите ви), в горния десен ъгъл на страницата Customize Settings се намира бутона Preview My Profile.Privacy Settings> Apps and Websites (Edit Your Settings)

На страницата с Privacy Settings, в най-долната част се намира секцията Apps and Websites, където натискайки Edit Your Settings, ще бъдете изведени до меню за контрол на приложенията и сайтовете свързани с Facebook. Тук е скрита и друга важна настройка "Public search". Public search контролира дали хората, които въвеждат името ви в търсачката ще виждат превю на профила ви (можете да видите превю на това, което забелязват другите).


Ъпдейтвайте статуса си със стил

Откъде другите потребители взимат всички онези готини символи и емотикони? От сайта Facebook Symbols, разбира се! Единственото което трябва да направите, за да ги внедрите е да копирате желаните и да ги пейстнете във Facebook. Имайте предвид, че повечето символи на страницата са умишлено зуумнати, т.е. когато ги копирате на страницата си, ще изглеждат значително по-миниатюрни.

Ако хилядите символи във Facebook Symbols не са ви достатъчни, просто потърсете в Google други с ключовите думи "Facebook Symbols".

Отвъд специфичните символи, можете да вмъкнете допълнително стил (и объркване в другите), ако ъпдейтвате статуса си с текст изписан на обратно. Това нещо се прави автоматично от сайта typeupsidedown.com, като единствено трябва да копирате резултата във Facebook.

 


Подробен гид за работа и забавления с Facebook

© Владо Георгиев, pcworld


Искате бутон Dislike?

Добре, защо навсякъде има бутон Like, но никъде няма бутон Dislike? Може би, защото няма какво да не харесате във Facebook? Едва ли... И така, за да получите липсващото звено от еволюцията на популярната социална мрежа, трябва да използвате Facebook приложенията Magic Updates или Magic Status. Има ли някакъв трик тук? Да, има, уловката е, че също както всяко Facebook приложение, така и тези ще искат достъп до вашите данни - име, снимка на профила, списък с приятели, а инсталирането на Magic Updates ще позволи на приложението да поства съобщения, бележки, снимки и клипове на личната ви стена. Е, идеален свят няма.


Заети сте? Как да ъпдейтвате статуса си след определено време

Ако искате да ъпдейтнете статуса си с конкретно съобщение, но на по-късен етап (когато например, не сте пред компютъра), за вас е приложението Later Bro. С него можете да правите статус ъпдейти на всеки 15 минути в 24-часов период, за конкретен ден или седмица. Единственото ограничение е статус ъпдейта ви да не е по-дълъг от 140 символа.


Проверете какво мислят други хора за някого

Изпитвате изгарящата нужда да разберете какво мислят другите потребители за последните "изяви" на Чарли Шийн? Интересувате се от мнението на другите за най-новия хит на Лейди Гага? Openbook ще сканира последните статус ъпдейти на всички потребители във Facebook, за да разбере и предостави тази информация за вас. Единствено трябва да въведете името на съответната личност. Нещо повече, Openbook не борави само с имена, но и с ключови думи и изрази. Така за пример, ако искате да видите кой е имал пиянска вечер, просто въведете "drinking last night" и вижте резултата.Подробен гид за работа и забавления с Facebook

© Владо Георгиев, pcworld

 


Статус статистики

Маниаци сте на тема цифрички? Проверете възможностите на приложението Status Statistics. Ще получите подробна информация за това колко статус ъпдейта имате, в продължение на колко дни сте ги правили, колко пускате на ден, кои са най-често използваните думи от вас и прочее любопитни неща. По-важното е, че след като сте проверили тези данни, можете бързо и лесно да се отървете от приложението -> Privacy Settings -> Apps and Websites -> Edit Your Settings.


Ъпдейтвайте статуса си през Twitter 

Запалили сте се по Facebook, но не по-малка страст за вас е и Twitter? Тогава очевидно трябва да интегрирате птичето във Facebook, като инсталирате специалното приложение за случая. Това малко бижу, ще възпроизвежда всичките ви туийтове, като статус ъпдейти във Facebook, стига да добавите "#fb" (без кавичките) към тях.


Изиграйте приятелите си с малък трик

Следният трик може да се използва както за невинни шеги, така и за по-сериозни обиди в зависимост от личните ви предпочитания. Просто копирайте този линк - http://facebook.com/profile.php?=73322363 в профила на някой от вашите приятели с шеговит текст от рода на: "Погледни тази колко е грозна!". Линкът всъщност води към собствения профил на човека, който го отвори.


Следва продължение, в което ще наблегнем на триковете и съветите към напредналите потребители.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.